Интернет

ЛГБТ звезди от социалните медии обвиняват YouTube в дискриминация

Иван Гайдаров

YouTube и компанията-майка Google са обект на жалба от страна на няколко звезди от социалните медии, представящи ЛГБТ общността, които твърдят, че те ги дискриминират като ограничават съдържанието им и възможностите да се печелят пари от него.

Делото, заведено късно във вторник във федерален съд в Калифорния, твърди, че потребителите на ЛГБТ съдържание са подложени на "незаконни практики за регулиране, разпространение и осигуряване на приходи, които заклеймяват, ограничават, блокират, демонетизират и финансово увреждат интересите на ищците и цялата ЛГБТ общност."

Създателите на съдържание могат да печелят пари директно от рекламите, пускани в техните видеоклипове, но през последните години редица представители на ЛГБТ общността изразяват загриженост за това, че техните видеоклипове са отрязани от получаването на приходи от реклами и страдат заради ограничения във възрастта. Когато видеоклипът е с възрастово ограничение, той няма как да бъде видян от потребители под 18 години, което ограничава и приходите за създателите на съдържание. Това пречело и на тяхната публичност, тъй като се откривали по-трудно от нови потребители.

Алекс Джоузеф, говорител на YouTube, заявява пред CNN Business, че цялото съдържание в платформата за видеосподеляне е предмет на едни и същи правила. "Нашите политики нямат представа за сексуална ориентация или полова идентичност и системите ни не ограничават или демонетизират видеоклипове въз основа на тези фактори или включването на термини като "гей" и "трансджендър", категоричен е той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X