Интернет

Facebook няма да пуска Libra, докато не получи нужните одобрения от регулаторните органи

Мария Динкова

Facebook няма да пуска Libra – противоречивата криптовалута, която планира да създаде с десетки фирми партньори – докато притесненията на регулаторните органи не са изцяло разрешени, коментират от социалната мрежа, пише Bloomberg.

Вицепрезидентът на компанията Дейвид Маркус, който ще излезе пред членове на двете камари на американския Конгрес да обсъди проекта тази седмица, отбелязва, че Facebook ще трябва да получи "необходимите одобрения", преди да пусне Libra. Криптовалутата няма за цел да се конкурира с националните валути на държавите и няма да се намесва с паричната политика на централните банки, подчертава Маркус.

Той допълва, че времето между настоящия момент и пускането на криптовалутата е предвидено да се използва за надзор от страна на регулаторните органи. "Ние знаем, че трябва да използваме времето, за да направим нещата правилно. И искам да бъде ясен: Facebook няма да пусне дигиталната валута Libra, докато притесненията на регулаторните органи не са адресирани и не получим необходимите одобрения", допълва Маркус.

Все пак от компанията планират валутата да стане достъпна още следващата година. Макар че не се разкриват много подробности, Facebook и нейните партньори отбелязват, че дигиталната валута ще бъде създадена върху нова блокчейн инфраструктура и ще бъде гарантирана от резерв от банкови депозити и краткосрочни държавни ценни книжа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X