Бизнес

Американските законодатели официално поискаха спиране на крипто-валутата на Facebook

Владимир Владков

Както заплаши преди няколко седмици, Комисията за финансови услуги към долната камара на американския парламент призова Facebook да замрази плановете си за собствена криптовалута.

Искането се появи под формата на писмо, подписано от председателя на комисията Максин Уолтърс и няколко други членове на Камарата на представителите, които споделят нейните опасения. Писмото е адресирано до главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, главния оперативен директор Шерил Сандберг и Дейвид Маркъс, главен изпълнителен директор на Calibra, компанията, създадена от Facebook, за да използва възможностите на Libra.

"Поискахме от Facebook и неговите партньори да се съгласят веднага на мораториум върху всякакво развитие по отношение на Libra - предложената от нея криптовалута и Calibra – предложения цифрова портфейл, пише в писмото. - Изглежда, че тези продукти могат да доведат до изцяло нова глобална финансова система, базирана в Швейцария и предназначена да се конкурира с паричната политика на САЩ и с долара. Това поражда сериозни опасения за неприкосновеността на личния живот, търговията, националната сигурност и паричната политика не само на над 2 милиарда потребители на Facebook, но и за инвеститори, потребители и по-широката глобална икономика", пише още в писмото.

В писмото се уточнява колко тревожно е това нарушение на установения начин на нещата и колко малко Facebook е направила досега, за да успокои тези притеснения. Основната загриженост изглежда е подобна на тази, свързана като цяло с криптовалутата, а именно, че тя ще осигури ликвидност на "лошите играчи". САЩ трудно могат да влияят върху организация, базирана в Швейцария, и това е основната грижа за националната сигурност. В писмото има и абзац, в който се прави преглед на практиката на Facebook за проследяване на личния живот на потребителите.

"Тъй като Facebook вече е в ръцете на над една четвърт от населението на света, наложително е Facebook и неговите партньори незабавно да преустановят плановете за внедряване, докато регулаторите и Конгресът не получат възможност да разгледат тези въпроси и да предприемат действия, заключава писмото. - По време на този мораториум възнамеряваме да проведем публични изслушвания относно рисковете и ползите от дейностите, основани на криптовалута, и да проучим различните законодателни решения. Ако не се преустанови реализацията на тази инциатива, преди да можем да направим (тези прегледи), съществува голям риск от създаване на нова базирана в Швейцария финансова система, която ще е твърде голяма, за да се провали."

Facebook и нейните партньори трябва да са предвидили този вид реакция, когато обявиха инициативата Libra. Проектът е толкова голям по обхват и амбиции, че не биха могли да очакват властите да възприемат отношението "laissez faire" (т.е. да ги оставим да правят каквото решат), дори Facebook да имаше безупречна репутация, а това не е така. Също така е трудно да си представим, че Facebook може да направи нещо друго, освен да изпълни искането и да се подготви за изчерпателен надзор. Така че не очаквайте скоро да видите Libra на свободния пазар.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X