Интернет На Нещата

Разследване бави изграждането на първата тол система у нас

Иван Гайдаров

Два месеца след като полицията нахлу в чешките офиси на австрийската компания Kapsch TrafficCom и чешкия антимонополен регулатор, информацията за разследването хвърли светлина и върху проекта за електронна тол система в България. През януари 2018 г. компанията спечели договор на стойност 75 млн. евро с българското правителство за изграждане на първата у нас електронна тол система.

В края на миналата седмица се появи серия изтекли документи, един от които включваше и вътрешен доклад на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). В него ясно се заключава, че Kapsch Traffic System незаконно е отложила процедурата по възлагане на обществени поръчки с повече от 2 години, като е използвала различни дружества за повдигане на жалби в съда. Освен това разследването обхваща и незаконни дейности, свързани с изграждането на системата, което все още е в ход. Раздел 4 от доклада съдържа изявление, че австрийската компания е нарушила договорните задължения, оказвайки натиск върху държавни служители и представители на бизнеса.

Говорител на Kapsch TrafficCom обяви, че компанията все още не е получили официална информация относно фактите, съдържащи се в доклада на ДАНС, и към този момент не са повдигнати никакви обвинения.

"Никой не е бил питан, обвинен или задържан. Ние ще сътрудничим максимално на разследването", заявява още той.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X