Интернет

Антитръстови закони и регулации заплашват растежа на големите технологични компании

Computer World

Политиците и ръководителите на технологичния сектор вече повече от година водят дебати за ролята, която регулаторите могат да имат за индустрията. В понеделник, разговорите еволюираха в първи етап от реалните действия на регулаторните органи в САЩ, което моментално се отрази на акциите на лидерите на този имащ огромно влияние както върху американската, така и върху глобалната икономика като цяло сектор.

Инвеститорите се оказаха най-мнителни към Facebook и компанията-майка на Google – Alphabet. Акциите на двете организации паднаха с повече от 6%. При Amazon отстъплението пък е от порядъка на 4.6%. Единствено Apple отбелязва ръст от 1%, но производителят на iPhone изгуби много от стойността си в последните месеци основно заради разгорялата се с нова сила икономическа война между САЩ и Китай. Като цяло, големите играчи на технологичния пазар губят около 130 млрд. долара пазарна стойност. Това доведе до 1,6% спад на индекса Nasdaq Composite (повече от 10% отстъпление спрямо рекорда, отбелязан през април).

 

До тези пазарни катаклизми се стигна, след като в петък стана ясно, че Министерството на правосъдието на САЩ подготвя антитръстова проверка на Google. Според Reuters същото ведомство ще упражни контрол и над практитките на Apple като част от по-широк анализ на поведението на технологичните компании.

Междувременно, Федералната търговска комисия ще наложи надзор над Amazon и Facebook, свързан с начина, по който дигиталните гиганти могат да навредят на конкуренцията.

Към момента, разследванията все още са на ранен етап, така че в скоро време не се очакват новини за сериозни глоби, принудителни прекъсвания на работата на платформите или промени в техните бизнес модели. Като се има предвид обаче наложеният надзор на четири от петте най-скъпи компании в света (Microsoft има най-голямата пазарна капитализация), сякаш дните на неограничен растеж за технологичната индустрия са преброени.

САЩ обаче е само един от регионите, в които интересите на GAFA. са поставени под въпрос. В доклад за рисковете пред Amazon, публикуван в четвъртък от екип на анализаторската компания D.A. Davidson, се обръща специално внимание на “потенциала за затягане на антитръстовото законодателство и регулациите в целия свят“ като пречка за бъдещия растеж.

Освен това правителствата вече осъзнаха опасностите от това техннологичните гиганти да имат толкова голямо влияние върху ежедневието на потребителите. Това каса не само Amazon, но и Apple, Facebook и Google, а потенциалът за регулаторна намеса и последващи проблеми за тези организации се увеличава с всеки изминал ден”, се казва още в доклада.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X