Интернет

САЩ опитва да убеди Южна Корея да се откаже от Huawei

Владимир Владков

Американски дипломати са отишли в Сеул и са се опитали да убедят южнокорейския външен министър, че Китай представлява опасност, пише местната агенция Korea Bizwire.

След дълги месеци на неудовлетворяващ администрацията на Тръмп натиск върху отделни страни в Европа, насочената срещу Huawei реторика се върна обратно в Азия. Пропагандата може да не е успяла да постигне целите си в Европа, но според местните източници САЩ са се насочили към Южна Корея.

Едно от оплакванията е срещу LG Uplus, един от трите големи телекома в страната, който използва компоненти и продукти на Huawei. САЩ предполагат, че на LG Uplus трябва да бъде забранено да работи в области, които биха се считали за чувствителни или критични, тъй като заплахата от Huawei може да бъде прехвърлена през границите скоро.

И тъй като Huawei е в центъра на американската антикитайска пропагандна мисия през последните няколко месеца, конфликтът показва заплахата от разширяване. Източници сочат, че Белият дом обмисля да добави още пет китайски компании към „списъка с дружества“ - черният списък на компаниите, които не могат да работят с американски фирми. Тези компании, които включват Megvii, са предимно технологични фирми за видеонаблюдение.

Въпреки че САЩ натискат силно съюзниците си да предприемат действия срещу Huawei и други китайски доставчици на телекомуникационни продукти, Южна Корея е в подобна сложна позиция като Европа. Южна Корея, подобно на Европа, разчита в голяма степен на Китай като пазар за износ, като една четвърт от целия износ през 2019 г. е за Китай.

Европа в момента е твърда спрямо исканията на Белия дом и няма да е изненада, ако Южна Корея заеме подобна позиция на неподчинение. Изглежда, че страната е силно зависима от китайските взаимоотношения и заемането на позицията на САЩ би нанесло сериозен удар върху икономическия просперитет на нацията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X