Интернет

Ericsson се захвана с тревогите на 5G потребителите

Владимир Владков

Ericsson се опита да опровергае някои от най-често срещаните митове, свързани с добавената стойност на 5G, като те са част от изводите в новия доклад. Според него потребителите са готови да плащат до 20 на сто повече за услуги от ново поколение.

В проучването, проведено от поделението Consumer Labs на шведския производител, са участвали 35 000 човека, включително технологични директори и директори по маркетинг, от 22 страни, в които скоро ще се усеща въздействието на 5G.

Проучването се фокусира върху 4 популярни „мита“, свързани с 5G, като доставчикът цитира изявления на редица влиятелни организации като TM Forum, ZDNet, технически директор на оператор и The Register.

По отношение на първия мит, който се отнася да краткосрочните ползи на потребителите от 5G мрежите, експертите на Ericsson са открили, че потребителите очакват сериозна промяна по отношение на работата на мрежата и изживяванията с поточно видео, претоварване на мрежата в гъстонаселени райони в големите градове и по-богат избор от домашни широколентови оферти.

Вторият аргумент, представен от Ericsson, посочва, че доскоро е нямало реален бизнес сценарий за искане на ценова надценка за 5G услуги.

На практика според доставчика потребителите виждат добавена стойност единствено в употребата на технологията, като повечето сценарии за реално използване ще станат масови 2 до 3 години след пускането на мрежата. Около 67 на сто от анкетираните показват готовност да плащат за услугата, като 20 на сто са готови да платят премиум цена. За първите ползватели този процент скача на 32%.

Компанията обаче прави няколко уговорки. Четири от десет потребители, които желаят да плащат повече, са казали, че очакват нови опции за използване и модели на плащане, които да придружават технологията, заедно с по-висока сигурност и постоянно високи скорости за пренос на данните.

Що се отнася до устройствата, Ericsson заяви, че изводите му не съвпадат с общоприетото схващане, че смартфоните са единствената възможност за 5G. Проучването установява, че 43% от новите потребители на iPhone всъщност се съмняват, че смартфоните днес са достатъчно добри за технологията, а 40 на сто очакват сгъваеми екрани, холографски проекции и 360-градусови камери в бъдещите устройства.

Половината респонденти смятат, че смартфоните ще съществуват, но „ние всички желаем да носим AR смарт очила през следващите 5 години.

Потребителите предвиждат мащабни промени по отношение на бъдещото използване на 5G в сравнение с LTE. Потреблението на видео е посочено с най-голям приоритет, като потребителите очакват по-добър достъп до видео формати с по-висока резолюция и по-голямо „потапяне“ във виртуални светове. Предоставянето на подобни изживявания може да доведе до над 3 часа гледане на видео в движение на седмица, показва изследването на Ericsson ConsumerLab.

Анализаторите добавят, че 20 на сто от потребителите на смартфони могат да използват 10 пъти повече данни чрез 5G през 2025 г., или общо над 200GB на месец.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X