Интернет

Huawei измества Apple от второто място на пазара на смартфони

Computer World

Huawei Technologies Co. изпревари Apple Inc. и зае второ място на пазара на смартфони през първото тримесечие на 2019 г., придвижвайки се една крачка по-близо до заявената амбиция да измести Samsung от върха.

Китайският технологичен гигант, който се бори с обвиненията на САЩ, че подпомага шпионската дейност на Пекин, е увеличил доставките си с 50% в сравнение с година по-рано, твърдят от изследователската компания IDC. Това е и единствената компания в топ 4, която успява да увеличи обема на доставките си, след като пазарът като цяло преживя осезаем спад през Q1 2019.

 

Huawei непрекъснато скъсява дистанцията до Apple и Samsung Electronics Co., като пуска линии от все по-висок клас устройства, особено на вътрешния си пазар в Китай. В същото време производителят на iPhone очаква тримесечни продажби, надхвърлящи прогнозите на анализаторите, което предполага, че търсенето на основния им продукт се стабилизира след няколко разочароващи месеци. Samsung също се радва на ръст в сравнение с четвъртото тримесечие на 2018 г. благодарение на пускането на гамата S10 през февруари. Според IDC Huawei ще задържи второто място до края на 2019 година.

Общият пазар на смартфони продължава да изпитва затруднения в почти всички посоки, но Huawei успяха да увеличат доставките си с цели 50%. Това е знак, че подредбата Samsung, Huawei, Apple може да остане непроменена в рамките на тази календарна година", категоричен е Райън Рийт, вицепрезидент на IDC, отговарящ за глобалния пазар на мобилни устройства.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X