Интернет

Край на съдебната битка между Apple и Qualcomm

Computer World

Патентната система на САЩ и притежателите на интелектуална собственост като цяло могат да се радват на голяма победа, след като Apple призна, че цялото патентно портфолио на Qualcomm е от съществено значение - както основните патенти, така и тези с по-малка стойност - като прие споразумение и прекрати всичките си насрещни съдебни искове срещу Qualcomm. По този начин технологичният гигант мълчаливо признава и лидерската позиция на производителя на чипове на този пазар.

Двете страни обявиха, че са сключили споразумение, което включва края на всички правни действия помежду им, шестгодишен лиценз за Apple за портфолиото с интелектуалната собственост на Qualcomm и споразумение за закупуване на чипсети от страна на производителя на iPhone. Преди това съдебната битка въвлече контрагентите на Apple, съдилища и регулаторни органи по целия свят, тъй като и двете страни бяха решени да воюват до края, без значение на какъв терен се води битката. Затова и споразуменито сякаш изненада целия технологичен свят.

 

Първият въпрос, който идва на ум, е: ”Защо точно сега?”. Преди седмици Федералната търговска комисия (FTC) излезе с решение срещу Qualcomm, което по същество се основава на жалбата на Apple. Това определено предизвиква множество въпросителни защо технологичният гигант се решава на подобен ход и споразумението дава някаква бегла представа.

Фактът, че Apple се е съгласила отново да купува чипове от Qualcomm за предстоящите 5G модели на iPhone, показа, че компанията е загрижена за производствения график на единствения си доставчик в момента – Intel. Само няколко часа след като спогодбата между Apple и Qualcomm беше обявена, Intel от своя страна съобщиха, че излизат от пазара на чипсети за 5G смартфони.

Според TIRIAS Research до тази развръзка се е стигнало, след като Apple и Intel са влезли в сериозен конфликт заради плановете на първите да разработят свои собствени чипсети. Apple е единственият партньор от пазара на смартфони, така че инвестиции в иновативни технологии изглежда безполезно за Intel, ако те планират да интегрират собствени чипсетове в своите модели. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X