Интернет

Балканските страни извън ЕС се разбраха да премахване на роуминг таксите

Владимир Владков

Правителствата на няколко балкански страни, нечленуващи в ЕС, подписаха пакт за премахване на роуминг таксите от юли 2021 г., като по този начин се доближиха до политиката на Европейския съюз. На конференцията Digital Summit за Западните Балкани представители на Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово се договориха за поетапно намаляване на таксите.

В изявление по повод на този ход сръбското правителство каза, че роуминг таксите за потребители ще бъдат намалени средно с 27 на сто от 1 юли 2019 г. за комуникации, осъществени между Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Таксите между Албания и другите държави, подписали пакта, ще бъдат намалени с 85 на сто от същата дата.

Въпреки че не бе споменато в изявлението от Сърбия, новата политика бе съобщена от няколко новинарски агенции от Косово. Не е ясно какво е намалението на цените в Косово, което не е признато от Сърбия за независима държава.

От юли 2019 г. потребителите ще бъдат таксувани максимално с €0,19 на минута за гласово обаждане, €0.05 за SMS съобщение и €0,18 за 1 мегабайт данни.

Сръбският вицепремиер Расим Ляич каза, че цените са претърпели значителна корекция и се отнасят до преходния период до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъдат премахнати роуминг таксите в целия регион.

Съобщението бе направено заедно с еврокомисарят за цифровата икономика Мария Габриел и комисаря, отговарящ за преговорите за разширяване на ЕС, Йоханес Хан.

Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия са кандидати за членство в ЕС и са в процес на интегриране на европейското законодателство в своето национално. Босна и Херцеговина и Косово са определени като потенциални кандидати за членство в ЕС.

Още в края на 2017 г. някои от тези страни подписаха споразумения със страните членки на ЕС от Балканите - България, Гърция и Румъния, за по-евтини роуминг пакети. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X