Интернет

Samsung със сериозно занижени очаквания за Q1 2019

Computer World

Samsung обикновено публикува прогнози за печалбата си всяко тримесечие, за да могат инвеститорите да са наясно какво могат да очакават, когато се появят реалните числа. Сега обаче, технологичният гигант освен прогнозата си, отправя и предупреждение, което според Reuters цели да подготви инвеститорите за лошите резултати на компанията за първото фискално тримесечие на годината.

Южнокорейският производител на смартфони смята, че печалбата за първото тримесечие на 2019 г. ще бъде под очакванията заради спада в цените на чиповете, както и по-слабото търсене на чипове и панели за дисплеи. Според DRAMeXchange например цените на DRAM чиповете са паднали с над 20% през първото тримесечие на годината.

 

С други думи, компанията усеща ефектите от забавянето на икономиките и отслабването на продажбите на смартфони по целия свят. Samsung например доставя OLED панелите за по-новите модели iPhone на Apple, така че забавянето на продажбите на iPhone ще повлияе и на производителността на корейската компания.

 Прогнозата отразява и предупреждението на технологичния гигант, което той направи при публикуването на резултатите си за четвъртото тримесечие на 2018 г. Тогава от Samsung заявиха, че очакват спад в печалбите за 2019 г. поради по-слабото търсене на памет-чипове, което е и част от причината компанията да инвестира в нови категории като сгъваемите смартфони. Много е възможно в рамките на тази година да видим и други експериментални начинания от южнокорейската компания в опита ѝ да намери точната формула, за да върне печалбите си поне на нивата от близкото минало.

 Според Reuters анализаторската компания Refinitiv SmartEstimate поставя оперативната печалба на Samsung за периода от януари до март в рамките на 6,4 млрд. долара. Това е по-малко от половината от печалбата от 13,8 млрд. долара, отчетена от компанията през същия период на миналата година. Анализаторите също така очакват продажбите на Samsung да спаднат от 53,5 млрд. долара преди година до 47,5 млрд. долара сега.

Следващата седмица се очаква Samsung да обяви официалната статистика . 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X