Интернет

Qualcomm спечели първо патентно дело срещу Apple

Computer World

Qualcomm спечели първа победа срещу Apple в основната правна битка между двата технологични гиганта.

Съдебно жури в Сан Диего установява, че Apple е нарушила три патента на Qualcomm, свързани със стартирането на iPhone и живота на батерията на устойствата, съобщава Reuters. Журито е разпоредило Apple да заплати по 1,41 долара на iPhone заради нарушенията на патентите, което възлиза общо на 31 милиона долара.

Apple и Qualcomm влязоха в сериозен правен сблъсък заради политиката за начисляване на такси за лицензиране на интелектуална собственост в допълнение към основните цени на чипсетите за смартфони. Apple заведе дело срещу Qualcomm за 1 милиард долара, твърдейки, че компанията събира такси за интелектуална собственост, без да има това право.

 

Федералната търговска комисия също се включи в спора, като заведе дело срещу Qualcomm заради ценообразуването, в което влизат и таксите за интелектуална собственост. Това дело приключи през януари и се очаква решение на съда, като двете компании имат възможност също така да постигнат споразумение помежду си.

В крайна сметка, резултатът от последното дело е сравнително малък успех за Qualcomm от финансова гледна точка. Той обаче може да има важно значение при разглеждането на основното дело.

В този случай Qualcomm съди Apple за нарушаване на едва три патента, свързани с консумацията на батерията. Победата обаче установява, че интелектуалната собственост на Qualcomm може да бъде облагана с допълнителна цена (в случая 1,41 долара на устройство). Това може да се използва като аргумент от страна на производителя на чипове и в основното дело. Решението на съда в Сан Хосе всъщност легитимира самия принцип, който Apple оспорва.

От друга страна, Qualcomm твърдят, че това са едва три от десетките хиляди нейни патенти, за които иска допълнително заплащане. Така че, това е една малка стъпка за компанията във финансово отношение, която обаче може да промени патентното право в сферата на високите технологии.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X