Интернет

ЕС отхвърля данъка срещу технологичните компании?

Владимир Владков

Европейският съюз (ЕС) може би ще изостави усилията си да създаден цифрова такса за страните от общността, а вместо това ще се фокусира върху глобална данъчна система за технологичните компании, обяви Reuters.

Първоначалният план на ЕС бе да накара големите компании в Евросъюза да плащат 3% данък върху приходите от продажбата на потребителски данни, онлайн тържища и целенасочена реклама. Това намерение обаче бе блокирано от Република Ирландия и скандинавските страни, които се страхуваха от загуба на приходи и от негативни политически реакции.

“Редица делегации продължават да имат фундаментални възражения", пише румънското председателство на ЕС в документ, изготвен преди срещата на финансовите министри на ЕС на 12 март, до който репортер на Reuters е получил достъп.

Страни като Франция, Италия и Испания са твърди поддръжници на данъка, като вече са го въвели на национално ниво. Решението на ЕС ще бъде посрещнато с облекчение от технологичните гиганти като Google и Facebook.

Междувременно се очаква, че министрите на страните от ЕС ще продължат да работят върху реформа на глобалното данъчно облагане, подготвяна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По-рано тази седмица Съветът на министрите на ЕС въведе правила за контрол на преките инвестиции, включително на предложения за поглъщане на компании от страни извън региона, като основание за тези правила са съображения за националната сигурност или обществения ред.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X