Интернет

Мобилен конгрес: 5G стимулира ръста на броя свързани устройства

Владимир Владков

Асоциацията GSMA, организатор на Световния мобилен конгрес, предвижда, че 5G мрежите ще обслужват 15 на сто от глобалните мобилни мрежи през 2025 г., като операторите yскоряват разгръщането на мрежите през тази година, а производители пускат нови устройства на пазара.

До 2025 г. около 30 на сто от абонаментните връзки на пазари като Китай и Европа ще са 5G, в САЩ те ще са половината от всички, показва изследване на индустриалната група. Още 16 големи пазара ще преминат към търговски 5G мрежи още през тази година, след като първите внедрявания бяха осъществени в Южна Корея и САЩ.

Освен това продължава растежът на 4G, като почти 60 на сто от глобалните мобилни връзки през 2025 г. ще са 4G, докато през 2018 г. те са били 43%. Изчислено е, че мобилните оператори в световен мащаб инвестират в момента около $160 млрд. годишно в разширяването и модернизирането на мрежите, въпреки регулаторния и конкурентен натиск.

„Навлизането на 5G представлява основна част от прехода на света към ерата на интелигентната свързаност, която заедно с развитието на Интернет на нещата, Големите данни и изкуствения интелект е в основата на икономическия растеж през следващите години“, каза Матс Гранрид, генерален директор на GSMA.

Асоциацията прогнозира, че 5G ще донесе на световната икономика $2,2 трилиона през следващите 15 години, а сектори като производство, комунални услуги, професионални и финансови услуги ще се възползват в най-голяма степен от новата технология.

Броят на глобалните IoT връзки ще се утрои до 25 милиарда към 2025 г., а глобалните IoT приходи ще скочат 4 пъти до $1,1 трилиона.

 

1 милиард нови абонати

Над 1 милиард нови уникални мобилни абонати са били добавени към базата на мобилните оператори за 4-годишния период от 2013 г. до 2017 г. , като общият им брой в края на 2018 г. е бил 5,1 милиарда, или две трети от населението на Земята.

Прогнозите сочат, че над 700 милиона нови абонати ще бъдат добавени през следващите 7 години, като една четвърт от тях ще са в Индия. Допълнително 1,4 милиарда души ще започнат да използват мобилен интернет през следващите 7 години, като общият брой на мобилни интернет абонати в света ще стане 5 милиарда през 2025 г., или над 60 на сто от световното население.

Този ръст на употребата на мобилен интернет ще подхрани развитието на още мобилни инструменти и решения в области като земеделие, образование и здравеопазване, което ще подобри значително начина на живот на хората в целия свят, добави Гранрид.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X