Интернет

90% от децата между 7 и 14 години използват мобилен телефон

Computer World

Иван Гайдаров

90% от децата във възрастовата група 7-14 години използват мобилен телефон. 88% от подрастващите имат смартфони, като 2/3 от тях потребяват и мобилен интернет на своите устройства. Това сочат резултатите от ежегодното представително проучване на тенденциите в използването на мобилни услуги и мобилен интернет, проведено от Telenor и социалогическата агенция “Арбитраж” сред 2000 души и извадка от 600 представители на групата 7-14 години.

Истината е, че децата прекарват все повече време пред мобилните си устройства, като в по-голямата част от времето си те ги използват за гледане на клипове в платформи като YouTube и Vbox7 и игри”, обясни Иван Комитски, старши експерт "Пазарни проучвания" в Telenor.

По думите му реалният процент на проникване на мобилните услуги в България е 97%, като в 3% от населението, което не използва мобилен телефон, попадат основно хора над 65 годишна възраст, където делът на мобилните потребители е 90%.

 Що се касае до потреблението на оператори, в годините назад всеки ходеше с по няколко телефона на различни доставчици. В последните години обаче, тенденцията потребителите да използват повече от един оператор стремглаво се забавя и ако през 2014 г. сме имали група от около 15%, то сега тя е около 3%. Почти всички физически лица използват само по един доставчик, тъй като в последните години се наложи концепцията в тарифните планове да има включени минути към всички мрежи”, обясни още Иван Комитски и добави, че отстъпление се наблюдава и при броя на потребителите, които използват предплатени услуги – те са под 10%.

Иначе, над 70% от потребителите изпозлват мобилни данни, като за последните две години ръстът е повече от два пъти - през 2014 г. този процент е под 30%. Според старши експертът “Пазарни проучвания” в Telenor това се дължи на увеличаващия се брой на използващите смартфони. Проникването на умните устройства се измерва на около ¾ от населението. “Това се превръща в двигател за ускоряване на потреблението на мобилен интернет. С нарастването на броя на смартфоните на глава от населението нараства автоматично и потреблението на мобилен интернет. В последните години този тип устройства стават много по-достъпни и функционални, а животът на хората е все по-свързан с тях”, акцентира Иван Комитски.

Логично, хората, които използват смартфони, потребяват и така наречените OTT услуги - приложения за съобщения и видео разговори. Тук най-висок ръст отбелязва групата между 55 и 64 годишна възраст.

Не на последно място, Иван Комитски обърна внимание, че 90% от потреблението на Facebook у нас минава през мобилни устройства.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X