Интернет

Apple твърди, че осигурява работа за над 2 милиона работници в САЩ

Computer World

Apple предприема действия да омаловажи влиянието на наскоро публикуван доклад, според който компанията няма намерение да мести структурите си за сглобяване на iPhone в САЩ. От компанията подчертават подкрепата си за американската икономика, като разкриват, че са насочили 60 милиарда долара към 9 000 местни доставчици на компоненти само в рамките на 2018 година.

Компанията съобщава, че финансовите ѝ разходи в тази посока са нараснали с 10% спрямо 2017 г., а сумата, изразходвана през 2018 г., е била с около 5 млрд. долара по-голяма от прогнозната.

Според позицията на технологичния гигант разплащанията му към американски доставчици, включително Broadcom, Corning, Cincinnati Test Systems, Finisar, Qorvo и Skyworks, са помогнали за поддръжката на повече от 450 000 работни места в САЩ. Според вътрешни изчисления на компанията тя пряко или косвено осигурява работа на около 2 милиона работници в страната, в сравнение с 600 000 през 2011 година.

Производството на смартфони

Позицията на Apple се появява, малко след като The New York Times съобщи, че липсата на необходимата производствена инфраструктура в САЩ и евтината работна ръка в Китай вероятно ще попречат на компанията да върне процеса по сглобяването на iPhone в Северна Америка, въпреки заплахата от високи мита, произтичаща от търговската война между Пекин и Вашингтон.

Въпреки че през последните месеци Apple стана жертва на сериозен натиск от страна на американския президент, Доналд Тръмп, да върне производството си на родна земя, изданието твърди, че компанията търси възможности в Индия и Виетнам.

Изпълнителният директор на Apple, Тим Кук, многократно се е старал да обори твърденията, че компанията не подкрепя местните производители, като обръща внимание, че устройствата може да се сглобяват в Китай, но много от техните компоненти са произведени в САЩ.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X