Интернет

Телеком асоциацията GSMA подкрепи проект на ЕК за етика на изкуствения интелект

Владимир Владков

Асоциацията на операторите и телекомуникационните доставчици GSMA подкрепи усилията на Европейската комисия да създаде ясни и всеобхватни правила за заслужаващи доверие технологии и системи с изкуствен интелект (AI). След консултации със своите членове относно проекта за ръководство, предоставен от работната група на Еврокомисията AI HLEG (от High-Level Expert Group on Artificial Intelligence), GSMA излезе с официална позиция, подкрепяща подхода на групата и предлагайки области за по-нататъшно развитие.

“Приветстваме усилията на Европейската комисия да осигури ясна етична цел на изкуствения интелект още в ранните етапи на развитие на технологията и сме съгласни, че неговото развитие и внедряване трябва да спазва фундаменталните човешки права и съществуващата регулация, каза Афке Шаарт, вицепрезидент на GSMA и шеф на организацията за Европа. - Ние се ангажираме да работим заедно с комисията и групите на останалите участващи страни, за да реализираме тази амбиция.“

Генералният подход, записан от групата AI HLEG в ръководството, е ясен и добре обмислен, осигурявайки основа за позициониране на ЕС в предните редици на доверения изкуствен интелект на глобално ниво. Както показва съществуващите регулации като GDRP например, GSMA очаква, че добре дефинираните правила ще помогнат за преоформяне на глобалните пазари така, че да се от полза за потребителите.

Един от основните коментари на GSMA е свързан с предоставянето на повече технически детайли и спецификации, които да станат полезен инструмент за разработката на AI продукти или обучение на персонала, особено в по-малките организации.

GSMA добавя, че вече има многобройни разнообразни полезни приложения на изкуствения интелект, включително превенция на измами, оптимизиране на мобилни мрежи и подобряване на ИТ сигурността.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X