Интернет

Британската компания Viafik ще прави у нас онлайн платформа за билети

Владимир Владков

Проект за създаване и внедряване на дигитална платформа в България, която ще обединява всички транспортни средства на едно място и ще дава възможност за закупуване на билети онлайн за тях, стартира британската ИТ компания Viafik. Инвестицията в тази платформа ще надхвърли 1 млн. лв., като страната ни е избрана за базиране на целия проект и неговото управление, но той ще обхване няколко държави в региона, стана ясно по време на среща на заместник-министърът на икономиката Александър Манолев с ръководството на компанията.

„Предвиждаме дигиталната система да бъде внедрена в 5 държави – България, Унгария, Сърбия, Румъния и Хърватия. Ще започнем от автобусните превози“, обясни Кент Мосбек, директор на Viafik. След направения анализи компанията е избрала целият проект да бъде разработен и управляван от нашата страна, главно заради много високото ниво на българските ИТ специалисти. Развойният отдел ще бъде във Варна, а плановете на Viafik са до средата на тази година услугата да започне да се предлага за българските потребители.

Сегашният фокус на дигиталната система е върху междуградските и международните автобусни пътувания. Чрез платформата потребителите ще могат да купуват билети за автобусните направления изцяло онлайн, без промяна на крайната цена. Пътниците ще могат да представят на водача на автобуса билета си дигитално - на мобилния си телефон или на друго устройство. От британската компания са провели предварителни разговори с някои от най-големите автобусни превозвачи, които са изразили сериозен интерес за партньорство.

Според разчетите на Viafik, годишно в България се продават над 100 млн. билета за всички транспортни средства. Броят на издадените кредитни карти е над 7,9 милиона. Същевременно над 3,9 млн. българи имат смартфони, което според Viafak е сериозна индикация за потенциала на бизнес модела, който са разработили.

Зам.-министър Манолев e изразил пълна подкрепа на фирмата за реализиране на проекта у нас. Обсъдени са и възможностите за съдействие за организиране на срещи с транспортния бранш и координирането на действията им с други институции. До момента Viafik e получила сериозна подкрепа от българската Служба по търговско-икономически въпроси в Лондон.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X