Интернет

5G е „сребърният куршум“ за смартфоните

Владимир Владков

Въпреки забавянето на растежа на смартфон пазара заради насищането на платежоспособните пазари, нарастващите средни продажни цени (ASP) на устройствата и преобладаващата „ценова умора“ на потребителите, водеща до удължен цикъл на замяна, не всичко е загубено. Според ABI Research пазарът отново ще се върне към увеличение на доставките с 4,1% през 2019 г., достигайки почти 1,6 милиарда броя за цялата годината. Очаква се, че използването на 5G и на гъвкави дисплеи ще бъде катализатор за индустрията, създавайки подобрено потребителско преживяване, като същевременно стимулират по-бързата замяна на смартфоните.

„Твърде дълго време големите производители продаваха устройства, които изглеждаха твърде сходни с техните предшественици, като итерацията се превърна в норма, а не иновациите, казва Дейвид Маккуин, директор проучвания в ABI Research. - Честно казано, за доставчиците става все по-трудно да се отличат от останалите, като цената е един от малкото конкурентни фактори, но новите технологични иновации и функции са тук, веднага зад ъгъла, така че преустановят спада.“

Очаква се, че 5G ще се използва първоначално като точка за диференциране, но всъщност може да бъде т.нар. „сребърен куршум“, на който се надяват доставчиците на смартфони. Чрез стартирането на 5G с подобрени мобилни широколентови скорости, както и с включването на гъвкави дисплеи, потребителите ще получат достъп до иновативни начини за взаимодействие със своите устройства. Като се възползват напълно от тези нови функционалности, потребителите ще видят подобрения на потребителския интерфейс (UX), включително надграждане за гласови помошници, AI и интелигентни биометрични данни. Тъй като 5G действа като опорна точка, пазарът ще бъде свидетел на въвеждането на нови факторни форми на устройства, които използват множество нови и усъвършенствани технологии, активирани от ключови фактори, взети от околната среда, приложенията или обстоятелствата. Въпреки това производителите трябва да гарантират, че тези най-нови иновации дават ясна цел на потребителите, като предлагат сериозни причини за покупка. В противен случай тези продукти рискуват да станат нишови продукти с малки продажби.

Очакванията са, че 5G смартфоните ще започнат да се предлагат през първата половина на 2019 г. и до края на 2020 г. всички основни производители ще имат поне един модел от висок клас, който да е готов за 5G. ABI Research прогнозира, че продажбите на 5G смартфони ще достигнат 49 милиона през 2019 г. (около 3% от световните доставки на смартфони) и ще нарастват постоянно, така че през 2023 г. те ще представляват 43% от общия брой продадени смартфони.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X