Интернет

Може ли iPhone XR да доведе до фиаско за Apple?

Computer World

След като миналата седмица Apple преразгледа очакванията за печалбата си за първото тримесечие на 2019 г., в понеделник изданието The Wall Street Journal излезе с обширен материал, в който анализира как новият флагман iPhone XR се е превърнал в „телефонът, който проваля Apple.“ Все пак изданието отбелязва, че още е твърде рано новият модел на известния бранд да бъде определен категорично като разочарование.

Материалът обяснява, че с цена от 6,499 юана или около 945 долара, много потребители в Китай например намират iPhone XR за твърде скъп. Това заключение няма как да бъде пренебрегнато, особено на фона на това, че XR е с 25% по-евтин от iPhone XS и iPhone XS Max.

Освен това, "флагманските" характеристики на iPhone XR като Face ID, поддръжка на две SIM карти и edge-to-edge дизайн се предлагат и в други смартфони и то на много по-ниски цени.

 

WSJ цитира Ли Деронг, работещ в Шанхай програмист, който казва, че определено се замисля да смени своя iPhone 7 с Huawei Mate 20 Pro. Според него iPhone е прекалено скъп и, въпреки че смята, че екосистемата на Apple е по-обширна, обръща внимание, че новият флагман на Huawei има по добра камера и по-дълъг живот на батерията. По думите му чипсетът на Mate 20 пък го прави добър за игри.

Цитирайки данни на Canalys, WSJ проследява и как пазарният дял на Apple в Китай намалява през годините, което се дължи до голяма степен на засилената конкуренция от страна на Huawei и Vivo.


Може ли iPhone XR да доведе до фиаско за Apple?

© Computer World, Computerworld.bg

Позовавайки се на анализатора Тим Аркюри от UBS, медията обяснява също така, че Apple са произвели твърде много iPhone XR устройства:

Като анализира данните за поръчките в разговори с доставчици, Аркюри оценява, че Apple планира около 45% от всички нови iPhone по целия свят да бъдат XR. “Компанията е произвела много единици от този модел, а те не се купуват толкова, особено в Китай, който е огромен и изключително важен пазар”, обяснява Аркюри.

В писмо до инвеститорите на Apple миналата седмица Тим Кук посочи, че валутните колебания също са част от предизвикателството, пред което са изправени Apple в Китай. WSJ отбелязва, че докато цената на долара спрямо юана се е повишила, Apple е увеличила местната цена на iPhone XR в Китай, за да запази маржа си.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X