Интернет

Германските оператори поставят правни предизвикателства пред 5G

Владимир Владков

Deutsche Telekom заведе дело срещу противоречивите правила, които ще бъдат наложени на операторите в германския търг за 5G, след като подобни искове заведоха местните поделения на Telefonica и Vodafone, съобщава Die Welt.

Според изданията в Германия искът на Deutsche Telekom е заведен в Кьолн, но и трите мобилни оператора са започнали подобни правни процедури срещу условията в търга за 5G честоти на регулатора Bundesnetzagentur, който приключи в началото на декември.

Жалбите на Telefonica Германия и Vodafone Германия са подадени през декември.

Исковете не са изненада, след като и трите телекома и групата GSMA оправиха остри критики към правилата на търга, макар че предложените условия бяха представени преди документът да е окончателно завършен. Още тогава Vodafone Германия заплаши да предприеме правни действия, ако тези правила бъдат приети.

Според условията, поставени от регулатора, спектърът за 5G ще предоставен заедно със задължения за покритие, описани от GSMA като „нереалистични“, което правело много рисковано „5G бъдещето“ на Германия.

Въпреки протестите на индустрията, някои политици в Германия поискаха още по-строги правила за предоставяне на радиочестотния спектър за 5G. Търгът е планиран за пролетта на тази 2019 г., но не е ясно дали жалбите ще има влияние върху него.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X