Интернет

Мобилният свят през 2019 г. – какво да очакваме от пазара на смартфони

Computer World

2018 г. остана в историята, а 2019 г. вече започна. И докато голяма част от медийните публикации в началото на годината обикновено са обърнати назад към това, което се е случило през изминалата година, то няма как все пак да не насочим погледи и към това, което ни предстои през следващите 12 месеца. 2019 се очаква да бъде интересна година за мобилната индустрия, особено за смартфоните, и то не заради различните новости, които се очакват в сектора. Напротив, този пазар привлича погледите именно заради очакванията да няма толкова много изненади в рамките на започващата година, колкото свикнаха потребителите през последните няколко. Все пак, ето някои от тенденциите на пазара на смартфони, които очакваме да видим през 2019 г.

5G вълната

При такъв анализ няма как да не започнем с най-очакваната иновация. Като се имат предвид значителните инвестиции, които мрежовите оператори и производителите правят, 5G инфраструктурата сякаш не е толкова развита, колкото би трябвало да бъде. На хартия следващото поколение клетъчна технология определено ще бъде истински дар за потребителите. Та кой не иска да играе онлайн игри без латенция? На практика обаче все още има няколко критични момента, които все още не са много ясни, като например колко по-скъп ще бъде един 5G смартфон. Тъй като производителите на телефони като Apple все още не са представили или дори загатнали за своите нови разработки, привържениците на 5G може да се окажат неприятно изненадани от цените на новите апарати.

Сгъваеми, но не и широко разпространени

2019 се очаква да бъде и годината на сгъваемия смартфон, но и тук има някои нюанси. Да, Samsung и, може би, Huawei ще стартират свои собствени модели на неортодоксалното мобилно устройство през следващите няколко месеца, но те може да се окажат единствени, поне когато става дума за първата половина на годината.

Въпреки високия интерес на потребителите, този тип смартфони не са нещо, което всеки производител може да създаде лесно. Няма значение какви са инженерните и производствените съображения, след като самите разходи за изработката на новите устройства са прекалено високи за повечето производители. Естествено, тази тежест в крайна сметка ще падне върху потребителите, които трябва да приемат тази първа партида сгъваеми смартфони повече като изключително скъпи прототипи, отколкото като завършени крайни продукти.

Растящи цени, забавени продажби

Говорейки за цените, трябва да кажем, че няма признаци те да намаляват. Благодарение на нарастващата функционалност на устройствата и готовността на потребителите да плащат исканите цени, производителите на смартфони често се възползват от откриващите се пред тях възможности за постоянното им оскъпяване. Това обаче може да им изиграе лоша шега, тъй като потребителите ще се опитат да използват по-дълго време скъпите си смартфони, което ще доведе до по-ниски продажби. Добрата новина е, че продажбите на телефоните от средния клас се повишават и можем да станем свидетели на сериозен ръст през 2019 г.

Три камери, не повече

В последно време ставаме свидетели на истинска експлозия в броя на камерите при смартфоните, като системата с пет лещи на Nokia 9 – PureView - се очаква да постави горната граница. Тази тенденция може да е интересна за потребителите за известно време, но е малко вероятно тя да се наложи. Повече не винаги е по-добре, особено когато става дума за повече цифри в цената. Дори четири камери биха оскъпили неимоверно един апарат, особено ако четвъртата е 3D сензор от типа ТoF (Time ot Flight), който може да се окаже, че няма особено практична употреба. Разбира се, през 2019 г. можем да очакваме появата на няколко модела с по четири камери, но повечето производители ще се задоволят с три. Google например смятат да заложат само на една.

Лицево разпознаване

Освен ако не използвате iPhone, скенерите за пръстови отпечатъци ще останат основни през 2019 г. Повечето компании ще продължат да използват традиционните оптични скенери, а някои високопрофилни модели ще преминат към FoD сензори (сензори, вградени в дисплея). Това обаче може да се окаже нож с две остриета, като се има предвид, че производителите опаковат своите технологии за лицево разпознаване като по-добра и сигурна технология.

По-редки актуализации

Това определено е тенденция, която засяга в значително по-голяма степен Android телефоните, отколкото iPhone, които никога не са имали този проблем. С така наречените Stagefright (група софтуерни бъгове, характерни за телефоните с Android), производителите на телефони започнаха да се връщат към някои свои стари практики, с известни изключения, за щастие. Повечето обаче започнаха да забавят месечните си актуализации и дори да ги обединяват в по-разредени партиди. Така че, забравете за редовните актуализации на Android. Разбира се, все още предстои да видим резултатите от проекта Treble за по-бързи актуализации на мобилната операционна система на Google.

Прогнози за пазара

Някои анализатори твърдят, че пазарът на смартфони е в застой. Дори Apple са засегнати от това, поне на някои пазари като Индия, например. Мобилната индустрия разчита на 5G да внесе свежест на пазара, а производителите на смартфони претоварват продуктите си с камери и други функционалности, за да повишат продажбите си. 2019 г. ще бъде годината, която наистина ще даде отговор на въпроса дали смартфоните наистина продължават да бъдат най-силният и бързоразвиващ се технологичен пазар или не.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X