Интернет

Онлайн платформа и приложение осигуряват персонални консултации с лекарите

Владимир Владков

Цифровите технологии отдавна са факт в сферата на медицинските услуги, включително в България. Отскоро онлайн консултирането с най-добрите медицински специалисти вече става лесно, достъпно и надеждно след сливането на дигиталната платформа за онлайн резервации на часове при лекари Superdoc.bg с приложението за медицински онлайн консултации Healee.

Компанията Superdoc.bg стартира своята дейност в началото на 2016 г. със собствени средства, като ускори развитието си през 2017 г. след като спечели финансиране по европейски проект. Собственикът Ваня Чонева е маркетинг експерт с над 20 г. опит в здравеопазването и фармацията. В момента дигиталната платформа има над 850 регистрирани активни лекари от цялата страна, над 120 000 регистрирани пациенти, а през платформата са направени над 400 000 онлайн резервации. Лекарите са средно с над 40% онлайн резервации и им остава повече време за прегледи. А новите пациенти на платформата растат с над 10 000 на месец, обясняват от Superdoc.bg. След прегледа всеки пациент може да остави мнение и да помогне на други потребители да направят своя избор.

Healee оперира на българския пазар от март 2018 г. Сред екипа, създал приложението, е Христо Косев - един от основателите на Telerik, лидер в сектора на инструменти за разработка на софтуер, придобита от американската фирма Progress през 2014 г. От старта си до момента апликацията е привлякла 7000 пациенти, които са я инсталирали на мобилните си устройства.

„Отличното дигитално взаимодействие и допълване на двете услуги дава бърз, лесен и навременен достъп до специaлизирана медицинска грижа, твърдят от двете компании. - Пациенти от цялата страна могат за минута да се свържат и да се съветват със своя лекар или с избран специалист, без да е нужно да чакат пред кабинетите в болничните заведения. Пестят се време, средства, стрес, чакални. Ако лекарят прецени, пациентът може да бъде консултиран онлайн, особено когато се касае за вторичен преглед, разчитане на резултати от изследвания или проследяване на заболяване. А когато проблемът изисква посещение в кабинета, пациентът може да запази директно час през Superdoc.bg.”

Свързването с лекар в Healee става чрез персоналния код на специалиста, който той предоставя на своя пациент. Ако пациентът няма код, а се нуждае от консултация с лекар от дадена специалност, един от всички лекари от екипа на Healee поема случая. Всеки лекар сам определя каква да бъде таксата за онлайн консултация според конкретния случай.

С помощта на платформата Superdoc.bg може да бъде намерен лекар по всяко време на най-удобното място в страната. Може да бъде резервиран час за преглед от мобилно устройство, докато пациентът пътува в колата си или в градския транспорт. „Ако е в чужбина, в друг град или няма възможност да отидете на преглед, има опция да направи онлайн консултация с Healee, без да е нужно да пътува и да размества програмата си“, обясняват създателите на приложението.

И двете компании компании твърдят, че са съвместими с GDPR. “Всички данни за пациентите са анонимизирани по подразбиране - не се съхраняват е-пощи или IP адреси. Всички данни, които потенциално могат да идентифицират пациента (съобщения, изображения, видеоклипове), са криптирани. Пациентите сами решават каква част от данните си да споделят с лекаря по собствена преценка“, добавят от Superdoc.bg и Healee.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X