Интернет

Над 1,5 милиарда 5G връзки ще има в края на 2024 г., прогнозира Ericsson

Владимир Владков

Ericsson очаква, че поне 40 на сто от населението на Земята ще има достъп до 5G услуги до края на 2024 г., като тогава над 1,5 милиарда връзки ще използват новата мрежова технология. В своя най-нов доклад Mobility Report за периода 2018 до 2024 г. доставчикът е увеличил броя на очакваните връзки спрямо предишната си прогноза, в която твърдеше, че в края на 2023 г. в света ще има 1 милиард 5G връзки.

Според новите числа 5G мрежите ще обслужват около 17 на сто от мобилните потребители (хора и устройства) в края на 2024 г. По това време Северна Америка ще е регионът с най-голям дял на 5G връзките, като проникването на тези услуги ще надхвърли 55 на сто, следва Североизточна Азия (43%) и Западна Европа (29 на сто).

Въпреки бързия темп на проникване на 5G, 4G ще остане доминиращата технология за мобилен достъп с 5,4 милиарда връзки в края на прогнозния период. Ericsson отбелязва, че “5G абонаментите ще растат много по-бързо от LTE, която, на свой ред, досега бе мобилната комуникационна технология, възприемана най-бързо от потребителите.“

През последните седмици редица оператори посочиха, че липсата на мобилните устройства забавя търговския старт на 5G услугите, особено когато става за динамично развиващи се пазари. В своя доклад Ericsson обяснява, че очаква през второто тримесечие на 2019 г. „силна“ поредица от смартфони, които да поддържат новата технология. Компанията обаче предупреждава, че 5G „само ще изгрее“ през 2019 г., но няма да стане масова преди края на следващата 2020 г., когато се очакват „чипсети от трето поколение, внедрени в голям брой устройства“.

В края на прогнозния период (декември 2024 г.), средният обем от данни, използвани от един смартфон, ще нарасне 4 пъти и ще достигне 21GB на месец. Средният глобален трафик от мобилни данни от всички типове устройства ще се утрои и ще достигне 136 екзабайта на месец, или 5 пъти повече в сравнение с декември 2018 г.

Докладът отбелязва още сериозно настъпление на клетъчните IoT комуникации, като в края на периода техният брой ще надхвърли 4,1 милиарда. Над половината от тези IoT връзки ще са в Североизточна Азия. Западна Европа и Северна Америка ще засилят експерименталните проекти, като инсталациите в тези два региона ще си „поделят“ останалия дял от IoT комуникациите. В предишния си доклад Ericsson прогнозира, че в края на 2023 г. ще има 3,5 милиарда IoT връзки.

Китай ще има най-развитата 5G екосистема в света

твърди друг анализ на ABI Research, тъй като страната обяви агресивни планове за „супервисокоскоростна свързаност от пето поколение (5G)“ и позиционира тези мрежи като ключов фактор за своите инициатива за икономическо развитие. Въпреки тези планове, щатските оператори ще успеят първи да разгърнат реално действащи 5G мрежи, твърдят от ABI Research.

„Макар че Китай няма да е първата страна, която ще разгърне 5G, след като тези мрежи станат факт, Китай ще стане най-мащабната 5G екосистема. В момента в Китай има над 160 града с население над 1 милион и 15 града с население над 10 милиона“, заяви Емануел Колта, анализатор от ABI Research. - Това ще превърне Китай в най-големия пазар на мобилни широколентови услуги, а китайското правителство позиционира 5G като ключова технология в своята стратегия за индустриална революция.“

ABI Research очаква, че трите големи оператора - China Mobile, China Unicom и China Telecom, ще започнат мащабни внедрявания на 5G през 2020 г., след като видят резултатите от предварителните проекти през 2019 г. Тези първи проекти ще са насочени към подобрено мобилно обслужване на крайните потребители, но основната цел на китайските оператори ще са индустриалните приложения и разделянето на мрежата на „слоеве“ (network slicing), добавят от ABI Research. Добавената и виртуалната реалност (AR/VR) ще имат голяма значение както за потребителите, така и за индустриалните приложения. За крайните клиенти те ще се „въплатят“ предимно във VR игри, но големите очаквания на китайското правителство са свързани с индустриалните приложения на AR/VR като ръководства с виртуални инструкции и виртуални помощници.

САЩ, Китай, Южна Корея и Япония са страните, които се състезават за титлата 5G пионер. “Победителят ще може да установи геополитическо превъзходство, да стимулира ръста на икономиката си, дори да спечели предимство по отношение на военната си мощ и разузнаването си. Китай е в уникална позиция, защото правителството не само регулира телекомуникационния пазар, но и активно стимулира пазара и участниците на него“, добавя Колта.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X