Интернет

Шефът на GSMA призова за бърза регулация на цифровата епоха

Владимир Владков

Операторите по света планират да инвестират поне 500 милиарда долара в мобилния сектор до 2020 г., но генералният директор на организацията GSMA Матс Гранрид твърди, че това ще стане възможно само ако са налице регламенти, подходящи за цифровата ера.

В речта си на събитие на Huawei, Гранрид обясни, че подобни значителни инвестиции изискват „среда, която осигурява по-високи нива на сигурност и последователност на регулациите“, включително навременното освобождаване на хармонизиран радиочестотен спектър, по-бързо одобряване на сделки за консолидация за стимулиране на инвестициите. Същевременно трябва да се запазва ефективната конкуренция, както и възможността за хармонизиране на международните правила за защита на личната неприкосновеност личните данни.

Гранрид смята, е 5G и изкуственият интелект (AI) са „мега тенденции“, които ще въведат мобилната индустрия в нова епоха. „Тази ера ще бъде дефинирана от контекстни и персонализирани преживявания, предоставяни както и когато ги поискаме“, заяви шефът на GSMA.

Според анализаторското поделение на GSMA - GSMA Intelligence, до 2025 г. ще има 1,3 милиарда 5G връзки в световен мащаб. Чрез тях потребителите ще се наслаждават на „вълнуващи преживявания, потапяйки се в нови виртуални светове“ чрез технологии от следващо поколение, но за предприятията разслояването на мрежите ще бъде ключово решение за предоставяне на интелигентни възможности.

„Можем да създадем множество виртуални мрежи, като да адресират различни пазарни сегменти и бизнес сценарии“, каза той. Що се отнася до изкуствения интелект, той „излиза извън нас като индивиди - това е трансформираща индустрия. Самоуправляващите се автомобили са чудесен пример, където изкуственият интелект ще помогне за обработването на огромни количества събрани данни“, допълни Гранрид.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X