Интернет

Facebook дава достъп на френското правителство до вътрешните си алгоритми

Computer World

Facebook планира да си сътрудничи с френското правителство, което да изследва политиките и системите за модериране на съдържание на компанията, съобщава онлайн изданието TechCrunch. Facebook ще предостави на правителството значителен достъп до вътрешните си процеси за неформално разследване, което ще се съсредоточи главно върху речта на омразата в платформата.

Френското правителство иска да разгледа по-отблизо начина на модериране, управлявано от алгоритъм, което автоматично идентифицира и премахва потенциално обидни публикации, както и процеса, включващ хиляди хора, които също преглеждат съдържание.

 

Разследващите искат да се вгледат по-отблизо в начина, по който Facebook идентифицира потенциално обидно или неподходящо съдържание и какво се случва, когато платформата реши да премахне публикация. За да направи това, френското правителство ще изпрати малък екип от държавни служители във Facebook от януари. Те ще бъдат интегрирани в компанията за шест месеца, за да потвърдят, че текущите процеси на модериране в Facebook работят както трябва, съобщава и Reuters.

През последните години, в резултат на многобройни критики, Facebook сериозно се зае да се противопостави на речта на омразата в платформата си. Социалната мрежа попадна под огъня, след като ProPublica съобщи за объркващата политика на социалната мрежа, която позволява таргетиране на послания на омраза към определени секции на по-голяма група (например "черни деца"), но не и срещу групата като цяло (например "всички бели мъже"). Политиката на компанията се промени през последните месеци, но това трудно може да бъде разбрано от хора, които не са наясно с вътрешните правила.

Разследващите отбелязват възможността правителството и Facebook да работят заедно за изработването на регулации и стандарти, вместо компанията да чака регулаторите сами да определят правилата, без да са наясно с реалната ситуация. Преди време Facebook бяха склонни в много по-малка степен да играят заедно с властите. За да застане Марк Зукърбърг пред Конгреса, беше нужна серия от огромни скандали, свързани с лични данни, а главният изпълнителен директор на Facebook и до ден днешен продължава да се шегува с исканията на Обединеното кралство да се яви пред парламента.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X