Интернет

ЕС стимулира дигиталната идентификация

Computer World

Гражданите на Европейския съюз ще могат много по-лесно да доказват своята идентичност, независимо къде се намират в региона. ЕС вече официално подкрепя трансграничното признаване на дигиталната идентификация, което прави виртуалната шофьорска книжка, лична или банкова карта използваема във всяка държава членка, стига да са спазени определени изсквания на Съюза. Германия, Италия, Люксембург и Испания вече са приключили процеса по присъединяване към системата, Хърватия и Естония са следващите, които ще постигнат това, а Белгия, Португалия и Обединеното кралство, въпреки Брекзит, са на ранен етап.

Този ход цели най-вече да намали документацията, да улесни записването в университетите и достъпа до здравните досието на европейските граждани, както и създаването на банкови сметки на територията на Съюза. Това може да направи възможно и отварянето на банкови сметки в други държави от ЕС, без да се налага да се явявате лично. За да няма нежелан ефект тази възможност, Европейската комисия работи с експертна група, с която съвместно изготвя набор от добри практики за предотвратяване на злоупотребите.  

Ако това се случи на практика, би довело и до по-широк кръг последици. Би помогнало на потребителите да споделят само данните, които са абсолютно необходими за идентификационните системи, базирани на блокчейн, при които споделеното доверие е от изключително значение. Чисто регулаторно този процес би могъл да бъде използван за укрепване на правилата на GDPR.

Разбира се, трябва да мине много време, преди еврпейските граждани да разчитат, че дигиталната им идентификация ще работи безпроблемно където и да се намират в региона. Към момента е трудно да се каже как биха работили тези нови правила. Но със сигурност въпросът е кога, а не дали ще дойде моментът, в който хората няма да се притесняват, че трябва да се идентифицират физически.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X