Интернет

Qualcomm очаква пускане на 5G устройства в началото на 2019

Владимир Владков

Първите 5G устройства ще започнат да се продават през първото тримесечие на 2019 г., заяви Бен Тимънс, старши директор бизнес развитие в Qualcomm Европа на събитие на компанията в Лондон, макар че признава, че не може да „разплете“ проблема с продължаващата ПР война по отношение на „5G първенците“.

Тимънс коментира, че само преди няколко месеца 5G „изглеждаше много далечен проект“, но активните дейности по отношение на устройствата и развитието около оперативната съвместимост са направили много по-осезаема перспективата пред технологията.

Тимънс предупреждава, че е трудно да се определи точно какво идентифицират хората, когато цитират „първото 5G”, тъй като производители на устройства и инфраструктура, оператори и компании като Qualcomm, дори национални правителства, се опитват да „докажат, че са водещи“.

„Много демонстрации и съобщения бяха направени, които имат твърде общи неща с 4G технологията, но използвани с на нови технологии като Massive MIMO, която е тип 5G”, добави той. Според него добрата новина е, че хората са отдадени на каузата и искат нещата да се случат. Той смята, че екосистемата трябва да „види“ 5 до 15 смартфона и друго потребителско оборудване, което да работи с 5 или 6 основни доставчици на 5G инфраструктура, „в противен случай няма да сме постигнали нищо“, заяви Тимънс.

Той наблегна върху важността на съвместната работа между технологията на компанията (например модемът Snapdragon X50 5G) с инфраструктурната мрежова платформа на доставчиците, добавяйки, че през тази година компанията е успяла да преодолее проблените със съвместимостта, провеждайки на Световния мобилен конгрес в Барселона демонстрации с Ericsson и Nokia, доказваща, че разработената технология, която вече се вгражда в устройства, ще работи в мрежата на инфраструктурните производители.

Фокусът на Qualcomm по отношение на 5G e бил върху тестовия 5G телефон, снабден с чипа X50. Според Тимънс, устройството вече се използва от инженери, инфраструктурни доставчици и оператори, които проверяват дали 5G работи. Въпреки че то е доста по-голямо от съвременните премиум марки, конкурентните тестови 5G модели (Тимънс не посочи кои са), са много по-големи и приличат на видеорекордери.

Тестовото устройство заедно с чипа X50 и следващия процесор Snapdragon, който ще бъде представен на събитие в Хавай в края на тази година, дават увереност на компанията, че е на „правилния път към комерсиализацията на 5G”. До края на първото тримесечие ще има смартфони с X50, дори да няма задействана 5G мрежа и операторите да не са обявили точния график за пускане на 5G услуги, добавя Тимънс.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X