Интернет

GSMA притиска европейските регулатори да облекчат въвеждането на 5G

Владимир Владков

Индустриалната група GSMA заяви, че спешно са необходими правилни действия от страна на регулаторите, които да позиционират Европа като глобален 5G лидер. Само така може да бъде постигнато предварително планираното увеличаване на БВП на региона с над 4% до 2020 г.

В своя най-нов доклад Mobile Economy GSMA предупреждава, че трябва да бъдат задействани повече подкрепящи политики, за да може Европа да стане „предпочитано място за инвестиции“, така че регионът да се възползва от пълния си потенциал в областта на 5G.

В изявление към доклада генералният директор на GSMA Матс Гранрид каза, че 5G мрежите в Европа ще предоставят покритие на почти три четвърти от населението на ЕС до 2025 г., а Европа би трябвало да се превърне в третия най-голям 5G пазар в света след Азиатско-Тихоокеанския регион и Северна Америка.

„Успехът в 5G ерата обаче ще зависи от способността на правителствата да въведат регулаторни рамки с поглед в бъдещето, които стимулират устойчивите инвестиции, подкрепят иновациите и защитават потребителите“, добавят Гранрид.

GSMA отбелязва още, че мобилните технологии и услуги са генерирали 3,3 на сто от БВП на Европа през 2017 г., което е допринесло за увеличаване на икономиката с 450 млрд. евро. Очаква се тази сума да нарасне до 720 млрд. евро (или около 4,1 на сто от БВП през 2022 г.)

За целта регулаторите трябва спешно да предприемат реформи, които да стимулират цифровата еволюция. Те включват проинвестиционна среда, която да позволи на мобилната индустрия да направи инвестиции, както и поддържане на едни и същи правила за една и съща услуга, което ще доведе до повече конкуренция, иновации и повече услуги за потребителите.

Сред основните искания на организацията, обединяваща мобилни оператори и доставчици на телекомуникационни решения, е навременен достъп до хармонизиран радиочестотен спектър и „правилните честоти“, които да се предоставят дългосрочно на операторите, инвестиращи в бъдещи мрежи и услуги.

Подобни политики ще подпомогнат 5G амбициите на континента, допълват от GSMA, като първите 5G мрежи в ЕС са планирани да заработят до края на десетилетието.

„До 2025 г. се прогнозира, че 5G ще има около 200 милиона връзки, което означава около 29% дял от всички мобилни връзки в Европа“, допълват от организацията.

 





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X