Интернет

Корейската SKT ще прави 5G мрежата си със Samsung, Ericsson и Nokia

Владимир Владков

SK Telecom (SKT), най-големият мобилен оператор в Южна Корея, е избрал Samsung, Ericsson и Nokia за доставчици на мрежовото оборудване за бъдещата й 5G мрежа, като извън списъка остава китайската Huawei, обявиха от новинарската агенция Yonhap.

Местните медии обявиха в началото на на септември, че трите основни мобилни оператора в страната планират да обявят до края на месеца компаниите, които ще им доставят 5G мрежово оборудване.

В изявление на SKT се казва, че решението е било базирано на технологични възможности, както и на финансови фактори, но няма специфична причина да се избягва продукцията на Huawei, допълват от Yonhap. SKT e първият оператор, който посочва своите 5G доставчици.

KT все още не го е направила, а LG Uplus (която използва 4G оборудване на Huawei) планира да избере китайския производител като един доставчиците на 5G.

SKT и KT са внедрили 4G LTE мрежово оборудване на Samsung, Ericsson и Nokia,

След като и Австралия забрани на китайските производители да участват в инсталирането на 5G мобилна инфраструктура заради притеснения за националната сигурност, корейските оператори също са преосмислили своите опции за 5G. Притеснения за потенциални проблеми със сигурността бяха изразени първо от щатското правителство, а Южна Корея е сред основните съюзници на САЩ.

Официални лица от японското правителство, отговарящи за киберсигурността, са започнали проучване, което да определи дали са необходими допълнителни регулации, които да намалят рисковете от използване на мрежово оборудване от китайски компании.

Междувременно и индийското Министерство по телекомуникациите остави Huawei и ZTE извън списъка с партньори за 5G тестовете, пише в. Economic Times.

Под натиска на корейското Министерство на науката и ИКТ оператори да си сътрудничат, за да постигнат предварително обещаното пускане на търговски 5G услуги през март 2019 г., трите мобилни телекома обявиха през юли плановете си да работят съвместно за едновременно стартиране на 5G мрежи през 2019 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X