Интернет

Шефът на Sony се надява 5G да даде стимул на мобилния бизнес

Владимир Владков

При представянето на новия флагмански смартфон Xperia XZ3 на Sony, шефът на компанията Кеничиро Йошида изрази убеждението си, че предимствата на 5G ще спасят мобилния бизнес на японския концерн.

Йошида, който през тази година замени дългогодишния шеф на Sony Казуо Хирай, коментира на кръгла маса по време на изложението IFA 2018, че компанията иска да превърне своето мобилно поделение в стабилен източник на приходи, особено в дългосрочен план, затова компанията трябва да има богато портфолио.

През последните години мобилният бизнес на Sony изпитва сериозни трудности, като пазарът е доминиран от играчи като Apple, Samsung и китайските доставчици като Huawei и Xiaomi.

През първото тримесечие на финансовата си година Sony обяви загуби на поделението за мобилни комуникации в размер на 10,8 милиарда йени ($96,5 млн.), а продажбите на смартфони са спаднали с 1,4 милиона до около 2 милиона за трите месеца.

За цялата 2017 година компанията е доставила едва 13,5 милиона смартфона, докато през 2012 г. компанията успя да продаде над 33 милиона устройства.

Йошида обясни обаче, че 5G ще бъде критично важна технология за Sony, като се вземе предвид нейното богато съдържание от игри, музика и видео. „Те изискват много голяма пропусквателна способност (от мобилните мрежи)“, коментира той.

Кадър от официалното представяне на Sony на IFA 2018

А 5G обещава именно много ниска латентност и висока пропусквателна способност, нужни на този тип приложения. „Това е много важно за нашата електроника, така че трябва да уловим този момент. Именно по тази причина ние сме ангажирани твърдо с мобилното пространство“, допълни Йошида.

Представеният на IFA флагман Xperia XZ3 се отличава със своя 6-инчов екран, реализира по OLED технология и с поддръжка на HDR функционалност. Телефонът разчита на технологиите на Sony, познати от телевизорите Bravia. Sony е вградила в устройството и изкуствен интелект (AI), който осигурява функции като бутон „смарт стартиране“, засичащ дали телефонът се държи хоризонтално и тогава автоматично задейства камерата.


Шефът на Sony се надява 5G да даде стимул на мобилния бизнес

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Представеният на IFA флагман Xperia XZ3 

Има сензорен бутон и отстрани, който използва изкуствения интелект, за да предостави удобен достъп до популярни приложения, които се отварят с двойно почукване на една от двете страни на телефона.

Освен изкуствен интелект и OLED Xperia XZ3 разполага и с по-голяма батерия. Устройството разчита на процесора Snapdragon 845, има 4GB RAM памет, 64GB вътрешен капацитет за съхранение, четец за пръстов отпечатък и стъклен гръб. Предната камера вече използва 13MPx сензор, докато предишните модели са с 5MPx.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X