Интернет

Руските оператори искат Facebook и Google да споделят разходите за сигурността

Владимир Владков

Руските оператори предлагат ново законодателство, което ще изисква от чуждестранните интернет компании, включително Facebook и Google, да споделят с тях разходите, свързани с нови закон за съхраняване на данните, който влезе в действие в Русия.

Reuters обяви, че се подготвя законопроект, който (ако бъде приет в предложения вид), ще позволи на руските оператори да искат компенсации от чуждите интернет фирми за съответствие с правилата за съхранение на данни. Тези правила влизат в сила през октомври т.г.

Новата регулация ще изисква от операторите да съхраняват данните за потребителите, свързани с разговори, текстови съобщения и интернет трафик за период от поне 6 месеца, като това щяло да даде на държавата повече възможности за контрол.

През юли операторите заявиха, че ще трябва да увеличат цените за крайните потребители с 10% в резултат на мерките от новия закон, макар че последното съобщение за новия законопроект предполага, че финансовите разходи ще бъдат споделени с интернет гигантите, а не с потребителите.

Трите големи руски оператора – MTS, Megafon и VimpelCom, заявиха, че създаването и управлението на процесите по съответствие с новия закон за съхранение на данните ще им струва около 145 милиарда рубли ($2,14 милиарда), които трябва да бъдат инвестирани през следващите 5 години.

Reuters добавя, че ако законодателството бъде одобрено, а интернет компаниите откажат да се съобразят с него, регулаторът Роскомнадзор може да разреши да се забави скоростта на връзката към техните сайтове.

Представител на Rostelcom каза, че компанията поддържа закона, докато MegaFon обяви, че всички страни трябва да вземат участие в развитието на интернет ресурсите в страната.

Въпреки че законът ще влезе в сила само след месец, много специалисти споделят, че руските оператори все още нямат подходящата инфраструктура за съхранение на данните, като бъдат принудени да използват чужди технологии, за да отговорят на изискванията. Това противоречи на желанието на руския президент Путин руските оператори да поръчат необходимото оборудване само на руски компании.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X