Интернет

Еврокомисията планира да затегне мерките срещу онлайн тероризма

Владимир Владков

Европейският съюз планира да се бори срещу онлайн материали, свързани с тероризъм и екстремизъм, публикувани в платформи като Facebook, YouTube и Twitter. Те трябва да предприемат повече усилия за бързо изтриване на подобно съдържание. В противен случай ЕК може да наложи солени глоби.

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг е заявил пред в. Financial Times, че Европейският съюз не вижда „достатъчно напредък“ по този проблем от страна на технологичните компании и смята, че има нужда от „по-строги действия, за да защити по-добре своите граждани“. „Не можем да си позволим да се отпуснем или да останем незаинтересовани пред лицето на подобно мрачно и разрушително явление“, добавя той пред изданието.

Европейската комисия разработва проект на регулация, който трябва да бъде публикуван през октомври. Според някои цитирани в статията източници, законът ще даде на социалните медии лимит от 1 час, за да изтрият съдържание, което е посочено от властите като неподходящо.

В момента ЕК провежда политика на саморегулиране, която дава възможност на технологичните компании да се занимават сами с подобни материали. По-рано тази година указанията на комисията станаха по-строги и препоръчаха действията да бъдат предприемани по-бързо, но досега нямаше начин да се гарантира, че тези указания са били изпълнени. Проектът на регулацията ще трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от Съвета на министрите на страните членки на ЕС.

Според FT, Google е обявила, че над 90 на сто от терористичните материали, премахнати от YouTube, са били маркирани автоматично, а Facebook смят,а че е премахнала почти 1,9 милиона случая на терористична пропаганда, които са открили в социалната мрежа само от началото на тази година.

Наскоро Германия прие закон, според който компаниите, които „пропуснат“ да премахнат незаконно съдържание в рамките на 24 часа, ще бъде глобени със сума до €50 милиона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X