Интернет

Facebook ще осигурява “интернет за всички” с нова платформа

Computer World

Facebook представи новата си организация – Connectivity – която трябва да събере на едно място различните проекти на компанията, обединени в графата “интернет за всички”. Тя включва и платформата Internet.org, наскоро преименувана на Free Basics. Уеб услугата на социалната мрежа стартира преди пет години, но беше сериозно разкритикувана от редица експерти и дори блокирана в няколко страни, въпреки че основната идея на олекотената платформа, заявена от Facebook при създаването ѝ, е да подобрява интернет инфраструктурата в по-слабо свързаните части на света.

Накратко, новата инициатива на Facebook изглежда като по-измеримо колективно усилие за свързването на хора и групи, които нямат достъп до интернет.

"Няма магическа пръчка, която да свърже света. Няма и единична технология, бизнес план или промяна в регулаторната политика, която да промени това. Ние вярваме, че за целта е нужен широк и разнообразен набор от усилия”, коментира пред CNET Яел Магуайър, вицепрезидент по инженерните въпроси за Facebook Connectivity.

Една от областите, включени в новата платформа, е "свързаност на висока надморска височина", която е част от най-популярните инициативи на компанията. Въпреки че Facebook прекрати развитието на програмата си за захранване с интернет чрез гигантски дронове, организацията продължава да полага усилия за разпространение на интернет в труднодостъпни местности с помощта на кули и сателити. Първите от тях трябва да започнат работа в началото на 2019 г.

В рамките на Connectivity попадат и някои не толкова впечатляващи проекти като предоставянето на по-добри инструменти за анализ, за да се подобрят мрежовите операции и ефикасността на партньорите на платформата, както и научноизследователска и развойна дейност за по-добра селска и градска свързаност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X