Интернет

Google се връща в Китай, но с орязана търсачка

Владимир Владков

Google разработва ново приложение за търсене за Android, предназначено за Китай, което ще може ограничава резултатите, определяни от китайското правителство като „неподходящи“.

Проектът Dragonfly ще съчетава цензуриращите правила на Китай с технологията на компанията и автоматично ще премахва от резултатите от търсенето уебсайтове, блокирани от правителството. Според Intercept, някои т.нар. „чувствителни заявки“ може да не показват резултати изобщо.

Приложението се разработва вече повече от 1 година, като първоначалната версия вече е била демонстрирана пред китайските власти. Пускането на готовата версия се очаква в следващите 6 до 9 месеца, зависи кога одобрена от правителството.

В изявление пред Bloomberg Google отказа да коментира бъдещите си планове.

Приложението би било сериозно „петно“ върху технологичния гигант, след като компанията се изтегли от Китай през 2010 г., цитирайки именно налагането на цензура.

Липсата на присъствие в Китай е голям пропуск в обхвата на компанията, особено като се има предвид, че според данните на Kantar Worldpanel ComTech, операционната система Android се използва в над 80% от смартфоните в края на юни т.г.

През декември 2017 г. регулаторите в Китай заявиха, че Google ще може да се върне в страната, само ако отговаря на китайски закони и регулации.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X