Интернет

И Vivacom пусна VoLTE услуга в 4G мрежата си

Владимир Владков

От август т.г. Vivacom също пуска гласовата услуга VoLTE, достъпна през 4G мрежата на оператора. По този начин гласовите обаждания се превръщат в едно от приложенията, използващи високоскоростната пакетна мрежа на телекома. Услугата е кръстена 4G Voice и според оператора разгорите са по-ясни и отчетливи в сравнение с базираните на традиционната мрежа за комутация на вериги (2G u 3G).

Радослав Златков. CTO на Vivacom

VoLTE базираната услуга 4G Voice е реализиран съвместно от VIVACOM и Ericsson, като към съществуващата 4G мрежа е добавена виртуална мултимедийна подсистема (vIMS). Според главния технически директор на телекома Радослав Златков „дългогодишното партньорство с Ericsson дава възможност на VIVACOM да въвежда най-актуалните иновации и помага на компанията да предлага на клиентите си непрекъснато подобрявани комуникационни услуги."

Чрез 4G Voice времето за свързване е много по-кратко, тъй като разговорът се провежда само в 4G мрежата, без да се налага превключване към 2G или 3G, обяснява Златков. Самите мобилни устройства работят по-ефективно и пестят живота на батерията си. Освен това потребителите могат едновременно да говорят по телефона и да сърфират в мрежата, включително да гледат видео клипове, да слушат музика или да сърфират в социалните мрежи.

Услугата може да бъде активирана със SMS с текст START на номер 1701. За да използват 4G Voice, клиентите трябва да разполагат с 4G SIM карта, а и двамата разговарящи трябва да разполага с мобилен телефон, поддържащ функцията VoLTE, която трябва да е активирана.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X