Интернет

Google си сътрудничи с новинарски организации за повече данни в търсачката си

Computer World

Интернет гигантът Google днес обяви, че работи с редица новинарски организации с цел да извлече повече данни за техните журналистически проекти в резултатите на търсачката си. Основната идея е да се улесни извличането на масивите с информация, които тези издателства генерират, и след това тя да се прецизира в лесен за четене формат на страниците с резултати.

В момента компанията работи с няколко новинарски организации, в това число и американското НПО за разследваща журналистика ProPublica, за да превърне структурираните данни във формата, нужна на индекса за търсене.

"Като информационна организация, фокусирана във въздействието на новините върху реалния свят, част от нашата мисия е да даваме информация на хората в нужда. Ако успеем да направим данните, за събирането на които сме работили усилено, обществено достояние, ще помогнем на много хора във взимането на различни важни житейски решения”, смята Скот Клайн, зам.-главен редактор на ProPublica.

Всички новинарски организации, които произвеждат подобе вид данни, могат да следват указанията на Google и да ги индексират правилно. Резултатът от това ще бъде централно разположение на страниците с резултати от търсенето, така че усилията определенио си заслужават.

Струва си да се отбележи, че Google вече индексира и осветява много различни данни, които се намират онлайн, но това е първият път, когато се правят съгласувани усилия за включването на журналистически проекти.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X