Интернет

Хостинг доставчикът NS1 планира разрастване на бизнеса в Азия

Владимир Владков

Българската хостинг компания NS1 се е насочила към клиентите в Азия, където планира да наеме част от център за данни. Компанията ще се опита да навлезе и на пазара в Китай, въпреки че трудностите, свързани с регулаторни изисквания, са доста сериозни. На какво ще разчита NS1 обяснява Владислав Георгиев, управител на NS1.

“През 2002 г. започнахме с хостинг услугите GoTo.BG. Дотогава потребителите сайтовете при доставчици на Интернет достъп (ISP) на сървъри, които наред с хостването изпълняваха и редица други функции. В чужбина редица фирми вече предлагаха самостоятелни хостинг услуги и решихме, че има бизнес в предоставянето на тези услуги и в България. След нас се появиха Dom.bg, Host.bg, коментира Георгиев. - 6 години по-късно решихме да прекръстим Goto.bg на NS1.bg и оттогава работим под това име. Потребителите, които поддържат сайтове от 2002 г. насам, ни познават и под името Goto.bg, a новите клиенти само под марката NS1”, допълва той.

Облачни услуги

Промяната на името е последвана от въвеждането на облачен хостинг, като за целта компанията решава да инвестира в твърдотелни дискове (SSD). „Запознахме се с разликите между корпоративния клас SSD и дисковете за масовия потребител, като цените на всички SSD бяха доста високи по това време. Потребителските модели позволят много по-малък брой презаписвания и „умират“ по-бързо. Дисковете, които са инсталирани в сървърите, трябва да презаписват по 24 часа на ден. Така че един потребителски модел би се повредил 100, дори 200 пъти по-бързо“, обяснява Владислав Георгиев.

Затова компанията решила да инвестира няколко десетки хиляди лева и да купи правилните дискове от корпоративен клас. “Да чукна на дърво, досега нито един диск не се е повредил, а те работят непрекъснато вече 4 години“, коментира той.

Базираният на SSD облачен хостинг е преломен момент за компанията, тъй като бързо вижда преимуществата на облака. „Все повече фирми се насочиха към облачните услуги заради тяхната висока ефективност - клиентът винаги плаща точно за толкова ресурси, колкото използва в дадения момент, обяснява шефът на NS1. - Ако разчита на физически сървър, независимо дали инсталиран при него или при външен доставчик, той плаща за пълния капацитет и на процесорите, и на паметта, и на дисковото пространство, въпреки че не ги натоварва максимално.“

 

От споделен хостинг към сигурността на собствения облачен сървър

Вторият преломен момент за NS1 е преди около 2 години. „Натрупали 14 години опит в хостинг услугите, установихме, че основният проблем на сайтовете е тяхната сигурност. Сайтовете се хакват постоянно, защото често използват безплатни скриптове, платформи като WordPress, Joomla. Хакерите забелязаха, че тези платформи се използват масово и бързо намериха пробиви в сигурността им“, казва Георгиев. Най-голямата „дупка“ обаче е при споделения хостинг. На един сървър се хостват понякога по 300 -400 сайта. Когато бъде хакнат и един от тези сайтове, хакерът получава локален достъп до самия сървър и му много по-лесно да атакува локално и останалите сайтове, хоствани на този сървър.

„Затова преди 2 години започнахме да изграждаме нова услуга, която да позволява на всеки собственик да си позволи свой SSD базиран облачен сървър, при това на цена, близка до тази за споделения хостинг, обяснява Георгиев. - По принцип всеки може да си купи облачен сървър, но разходите за него са доста високи за повечето собственици на уеб сайтове. Средната цена на споделения хостинг план е в рамките на 5-6 лева на месец. Същевременно цената на самостоятелен SSD сървър с включено управление и бекъп е около 70 – 80 лева/месечно.

Това, което успяхме да постигнем, е да създадем собствена система за управление на облака, както и собствен контролен панел, подобен на популярния cPanel. Клиентите не се грижат нито за администрацията на сървъра, нито за мониторинга или бекъп операциите. Те се занимават само с развитие на бизнеса и на уеб сайта си“, допълва Георгиев.

С помощта на собствения контролен панел за управление на облачната среда компанията спестява редица разходи към външни доставчици. Клиентите не плащат лицензи, които представляват голяма част от крайната цена за сървъра. Същевременно всеки потребител разполага със собствен сървър с включено управление, с ежедневни бекъпи на отдалечен сървър, което му дава максимална сигурност. „В сравнение със споделения хостинг един сайт на собствен сървър много по-трудно може да бъде хакнат отдалечено, особено ако е защитен със сложни пароли и навреме се обновяват скриптовете и модулите му“, допълва Георгиев.

Това се разбира от системните администратори, запознати с управлението на сървъри, но е по-трудно за разбиране от обикновения потребител. На него не са му ясни техническите подробности, които да гарантират, че неговите данни и данните на неговите клиенти, съхранявани на сайта, да бъдат добре защитени. Навлизането на директивата GDRP съвпада със стартирането на новата облачна SSD услуга. Директивата задължава собствениците на сайтове така да се грижат за личните данни на своите потребители, че да е невъзможно те да да бъдат използвани за злоупотреба. „За да защитят тези лични данни много от собствениците се ориентират към собствен сървър. Споделените хостинг услуги се предпочитат от по-статични сайтове, които не събират лични данни или информация, която да е чувствителна“, обяснява Георгиев.

Друго предимство на услугата за собствени SSD сървъри на NS1 е, че компанията осигурява лесно преместване от споделения хостинг към новия облачен сървър с контролен панел, близък до cPanel. „Миграцията е лесна и сайтът заработва веднага след нея, като нашите специалисти проверяват дали всичко работи коректно, твърди Георгиев. - Основната задача при преместването се поема от нашите администратори, тъй като подобни миграции притесняват хората и често това ги спира да не предприемат тази крачка към облачния модел, който е много по-сигурен и изгоден за тях.“

 

С поглед и към чуждите пазари

Освен в България NS1 предлага от 11 години хостинг услуги и в САЩ чрез регистрирана там компания. Тя обслужва клиенти от 120 държави и хоства около 700 хиляди уеб сайта. „Повечето от тях използват споделен хостинг, а останалите клиенти са на виртуални и наети сървъри, но и там все повече се ориентират към SSD облачни сървъри“, коментира Георгиев. - Хората се интересуват от новата услуга и предпочитат да дадат няколко долара повече, вместо да споделят един сървър с двеста - триста други сайта.“

Инфраструктурата на NS1 включва два центъра за данни, в което компанията е разположила собствено оборудване. Единият клъстер е в Telepoint София, а вторият е в Далас – TierPoint. Щатската компания има над 40 центъра за данни и NS1 работи с нея още от началото.

Все повече приложения разчитат на много бърза реакция от сървъра, затова бързината на комуникационните връзки е важна. „Скоростта на интернет свързаността ни е много добра, използваме много на брой 10 Gbps портове за връзка с 4-5 доставчика едновременно, така че ако един от тях „отпадне“, нашите рутери пренасочват автоматично трафика към активните доставчици. За толкова години на пазар все още не сме се сблъсквали с прекъсвания заради проблеми с мрежата“, заяви Владислав Георгиев.

Заради разрастващия се интерес от клиенти в Азия NS1 планира да наеме ЦОД и в Азия, така че да има точка във всеки регион и услугите да са близки до посетителите на съответните сайтове. „Всеки собственик на сайт, който има посетители от целия свят и иска географско разпределение, може да го направи без проблем“, заяви Георгиев

NS1 предлага и мрежа за разпространение на съдържание (CDN), която разполага с много локални точки във всеки регион по света, в тях се пазят копия на „по-тежката“ и статична информация като изображения, JavaScript и други данни, които представляват по-големия обем информация от сайта. Така само динамичните данни се предават от отдалечения център за данни, което ускорява зареждането на сайтовете от страна на потребителите.

Наскоро в контролния панел на NS1 e внедрена и технологията NGINX като прокси, която кешира и динамичното съдържание на сайтовете. „Можем да настроим тази функция така, че клиентите да зареждат сайта за по-малко от секунда. Инсталирана на клиентския сървър, тази функция позволява на собственика на сайта да плаща по-малко и за хостинг“, обяснява Владислав Георгиев.

 

Конкуренцията на големите световни играчи

Според шефа на NS1, българският доставчик предлага няколко предимства спрямо световни доставчици като DigitalOcen, Amazon и други. “В сравнение с DigitalOcean, които също предоставят SSD сървъри, за цената, която плащат, клиентите получават повече ресурси. Освен това продуктът на DigitalOcean осигурява по-малка надеждност – използват отделни физически сървъри за предоставяне на виртуални машини и при спиране на физическият сървър, всички виртуални машини на нея също спират, обяснява Георгиев. - С нашата услуга осигуряваме висока надеждност – когато физически сървър спре, виртуалните машини се прехвърлят автоматично на друг и прекъсването е само няколко минути“, добави той.

Георгиев е тествал идентични конфигурации и от Amazon, и от VULTR. “При процесорите нещата са ясни, но при съхранението, от което най-много зависи колко бързо ще се извършват операциите, нашите SSD конфигурации са 5 до 8 пъти по-бързи в сравнение със конкурентите конфигурации“, твърди управителят на NS1.


Хостинг доставчикът NS1 планира разрастване на бизнеса в Азия

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Щандът на NS1 на изложението в Китай. Снимка: NS1 

Наскоро компанията е участвала в конференция в Далиан, „Силициевата зона на Китай“. „Това бе огромно събитие, на площ около 30 декара в сграда на 4 етажа. Посетителите бяха над 50 000 специалисти не само от Китай, но и от други страни, търсещи партньори. Там за първи път анонсирахме собствен SSD сървър с вградено управление и бекъп, като много фирми бяха готови веднага да ни станат клиенти в момента, в който стъпим на китайския пазар. Навлизането там обаче е доста трудна задача, има много законови изисквания. Засега проучваме какви са възможностите и какви усилия трябва да положим, за да успеем там“, коментира Владислав Георгиев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X