Интернет

Теленор осигури VoLTE услуги за всички частни и бизнес клиенти

Владимир Владков

От 1 август тази година Теленор осигурява достъп до технологията VoLTE (гласови приложения през LTE мрежата) за всички клиенти на абонаментните си планове. Компанията е провела редица тестове с произволно избрани абонати и се е убедила, че технологията VoLTE работи коректно. Тя ще може да се използва от клиенти, които се намират в зоната на покритие на 4G мрежата на оператора, и, разбира се, телефоните им поддържат VoLTE. Теленор започна тестовете на технологията в края на май 2018 г. с произволно избрани частни и бизнес клиенти на оператора.

“Технологията не е достъпна за потребителите на предплатени услуги и корпоративни клиенти, които ползват някои специфични бизнес услуги“, обясняват от мобилния оператор. 

От Теленор добавят, че при използване на VoLTE първоначалното време за свързване между потребители е по-кратко от това, което предоставят 2G и 3G мрежите. „Разговорите са с HD качество и клиентите продължават да използват 4G мобилен интернет по време на разговора, без прекъсване на връзката“, обясняват от компанията.

Оттам допълват , че разговори с VoLTE качество са възможни само ако и двете страни използват технологията. За да заработи тя, клиентите трябва да се уверят, че опцията за VoLTE в настройките на техните устройства е активна. Обажданията, осъществени чрез VoLTE, се таксуват съгласно тарифния план на клиента и не черпят от наличните MB за мобилен интернет, допълват от Теленор.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X