Интернет

Стартира кампания „Пиши на своя евродепутат – спаси интернет“

Computer World

Българското сдружение „Цифрова република“, която, заедно с множество международни организации, се обяви категорично против одобряването на мандата на Европарламента за приемане на чл. 11 и чл. 13 от предложението за нова европейска директива за авторското право в цифровия единен пазар, стартира кампания „Пиши на своя евродепутат – спаси интернет“. Целта на инициативата е възможно най-голям брой български граждани да изпратят писмо до избраните от България европейски депутати и да ги информират, че не желаят двата спорни текста да бъдат приемани.

Нашата организация също цени авторското право и включва множество автори и носители на авторски и сродни права. Вярваме, че всички имаме интерес от развитието на една отворена глобална мрежа, в която свободното споделяне е ценност. Затова призоваваме всички български граждани да вземат отношение по този важен въпрос и да се свържат с европейските депутати, излъчени от България, като изразят своята позиция против тези спорни текстове от новата директива“, коментира Ана Лазарова, председател на Управителния съвет на „Цифрова република“.

Според организацията приемането на спорните точки от директивата заплашва свободата в интернет.

Чл. 11 например въвежда ново сродно право, станало известно с наименованието „данък върху линковете“. То предвижда забрана за онлайн търсачките, социалните мрежи и други сайтове при публикуване на хиперлинк да добавят към него и кратък текст, поясняващ за какво е линкът (т.нар. snippet), освен ако не са сключили лицензионно споразумение с източника, към който е линкът.

Вторият спорен текст е чл. 13, който въвежда задължението за онлайн платформите да сключат лицензионни споразумения с правоносители или да инсталират софтуер, способен да филтрира цялото съдържание, което се ъплоудва, и да блокира публикуването на съдържание, което е с неуредени права.

Двата текста вече бяха приети от правната комисия на Европейския парламент и на 5 юли предстои тяхното гласуване в пленарната зала на институцията. Съществуват индикации, че те ще бъдат подкрепени и там, въпреки че редица видни интернет експерти, включително и създателят на world wide web технологията Тим Бърнърс – Лий и съоснователят на Wikipedia Джими Уейлс, вече се изказаха остро против нея.

Контактите на евродепутатите са достъпни на страницата на Европейския парламент:

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/full-list.html

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X