Интернет

Уроците по киберхигиена стават част от учебното съдържание

Computer World

 

Днес Държавната агенция „Електронно управление“ и Министерството на образование представиха първия по рода си интерактивен урок по киберхигиена „С голямата технология идва и голямата отговорност“. Образователният пакет е насочен към ученици във възрастовата група между 7 и 18 години и има за цел да ги запознае с основните понятия и практики за киберсигурност.

„Особено важно е, когато говорим за въвеждане на дигитални технологии и за необходимостта от дигитални умения, да правим това внимателно, отговорно и етично. Затова урокът, разработен от ДАЕУ и МОН, е една много малка първа крачка, но той е изключително важен. В рамките на общообразователната подготовка, всички учители от 3 до 10 клас имат ангажимента да преподават различни аспекти на киберсигурността, на опазването на дигиталната самоличното, на защитата на устройствата и мрежите, на киберхигиената и киберсигурността в общуването“, отбеляза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя изтъкна, че интерактивният урок ще бъде особено полезен за всички преподавателите, които от тази година за първи път ще започнат да преподават по предмет „Компютърно моделиране“ на учениците от 3 клас.

Основната цел на урока е не само да предаде теоретични знания за сферата на киберсигурността, но и да създаде редовни навици и практически умения за превенция и защита. Той представлява интерактивна презентация с няколко основни теми, включително какво е фишинг, криптовирус, ботнет, как се измисля и запомня силна парола, кои са основни понятия в мрежата. Самият обучителен пакет включва наръчник за учителя, теоретична част с възможност за тестване на знанията и писмо до родителите със съвети как да повишат киберкултурата на подрастваще.

Съдържанието на урока е одобрено от МОН за избирателно включване в учебната програма на училищата в страната от учебната 2018/2019 г. То ще бъде непрекъснато допълвано и актуализирано, като материалите могат да се намерят на сайта на ДАЕУ, а видео клипове, демонстриращи възможностите на пакета, са качени в канала на Агенцията в YouTube.

Урокът е част от материалите, подготвени от ДАЕУ в рамките на Националната кампания за кибер хигиена под надслов „Няма да ме хакнат“, която се проведе по време на Българското председателство на Съвета на ЕС под патронажа на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Необходимостта от подобна инициатива е безспорна, тъй като анонимността и липсата на цензура в интернет могат да бъдат много опасни за децата, които прекарват онлайн средно повече от 30 часа седмично. Статистиката също така показва, че 75 на сто от децата са склонни да споделят лична информация в киберпространството, а близо 90% от сексуалните предложения към деца са отправени именно в онлайн среда.


Уроците по киберхигиена стават част от учебното съдържание

© Computer World, Computerworld.bg

Какво предстои?

Председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Атанас Темелков използва събитието, за да обяви стартирането на две нови инициативи. До септември 2018 г. българските училища ще имат достъп до Системата за сигурно електронно връчване (eDelivery), поддържана от ДАЕУ. Тя е цифров еквивалент на класическата препоръчана поща и позволява изцяло дигитално общуване в институциите. Втората кампания се провежда отново заедно с МОН и е насочена към учениците от 11 и 12 клас, които ще бъдат запознати с предлаганите електронни услуги у нас. От Агенцията се надяват това да доведе до значително повишаване използването на подобни услуги, предоставяни от държавата.

Европейският комисар за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, поздрави Агенцията за добрите начинания и изтъкна важността от създаването на добри навици за киберхигиена. Тя посочи, че с гордост ще споменава кампанията „Няма да ме хакнат“ като пример за добра практика, която е част от общоевропейската информационна кампания: Safer Internet for the EU. В тази връзка Габриел обяви, че в края на годината за първи път ще присъда награда за иновативна идея в областта на киберхигиената. Тя разкри, че категориите ще бъдат три: за учители, ученици и киберексперти и че сред кандидатите има и български представители.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X