Интернет

Умните градове разчитат на облачни платформи

Владимир Владков

Интелигентно видеонаблюдение на публични пространства и смарт управление на обществения транспорт, базирани на технологии за изкуствен интелект и разчитащи на облачни платформи и приложения, са в основата на бъдещата интелигентна градска среда. Тези решения са част от концепцията на Telelink и Microsoft за дигитални градове, която двете компании представят заедно на фестивала Webit в София заедно със своите партньори от Sirma Group, InterConsult Bulgaria (ICB) и CleanTech.

Решенията на технологичните компании осигуряват интегрирано управление на градовете, повишаване на сигурността както на открити места, така и на закрито, включително в градския транспорт, благодарение и на лицевото разпознаване, както и автоматизирана превенция от пожари и наводнения. Тези специализирани системи вече се внедряват реално в редица проекти в България, Румъния и други страни, подпомагайки дигиталната трансформация на градовете, обяснява Стефан Малиновски, ръководител „Интелигентни системи“ в Telelink. Системите за интелигентна сигурност и смарт мобилност са в основата на всеки умен град.

Стефан Малиновски, ръководител „Интелигентни системи“ в Telelink. 

В сферата на сигурността решението на Microsoft Domain Awareness (AWARE), реализирано от Microsoft съвместно с Нюйорската полиция, извлича информация от всякакъв вид системи. По този начин автоматично се засичат различни видове инциденти или събития, като настройката за всеки тип събитие се прави индивидуално според нуждите. Софтуерът може да разпознае например дали на площада изведнъж се събират много хора, дали някой не започва да тича (напр. за да избяга от местопроизшествие), засича легнали (паднали) хора и др. „Решението AWARE събира информация от различни системи, вкл. видеокамери, списъци с регистрационни номера, списъци с издирвани лица. То може да бъде обвързано и с решението за лицево разпознаване, разработено от партньорите от Sirma, като системата се самообучава, използвайки технология за машинно обучение“, обясни Малиновски. Подобно решение е реализирано от Telelink в София за нуждите на Европредседателството, съвместно с МВР, интегрирано е на няколко КПП и др.

Компанията демонстрира работа на живо и на системата за интелигентен транспорт, реализирана по проекта за град Пловдив. Системата дава непрекъсната информация за всяко от обхванатите кръстовища, за режима на работа, отчитайки дали има проблеми като задръствания, произшествия и други данни в реално време. Това позволява на операторите в контролния център да реагират своевременно. С помощта на софтуер на германски партньор режимът на всички кръстовища в даден транспортен коридор могат да бъдат синхронизирани така, че да се оптимизира трафика в този коридор. Telelink e изградила подобни системи също в София и Плевен, а в момента ги внедрява и във Варна, обясни Малиновски.


Умните градове разчитат на облачни платформи

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Същевременно компанията разработва и решение за информация в реално време за пътниците в градския транспорт, както и облачно базираната интелигентна билетна система, внедрена в над 20 града в Румъния. Билетната система не използва досегашните методи за съхраняване на информацията на издадените карти за градски транспорт, а записва данните в облачния профил на потребителя. Пътникът се идентифицира от системата чрез различни методи, включително мобилно приложение в смартфона, с QR код или с магнитна карта. Същевременно не се налага на компанията, която оперира градския транспорт, да прави големи инвестиции, тъй като системата се интегрира бързо със съществуващия хардуер. Чрез билетната система операторът има достъп до голямо количество данни, да ги анализира в реално време и да взема навременни решения за промяна на маршрути, за пренасочване на превозни средства и т.н. Интелигентният анализ на тези данни помага на общината да управлява и своята билетна политика, включително с помощта на тестове, които показват дали общината е взела правилното решение, обяснява Малиновски.





© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X