Интернет

Дигитална национална коалиция и Facebook с онлайн кампания срещу фалшивите новини

Computer World

Дигитална национална коалиция и най-голямата социална мрежа в световен мащаб Facebook стартираха кампания, насочена към разпознаването на фалшивите новини. Инициативата стартира на 12 юни и ще продължи две седмици, като целта ѝ е да запознае българските потребители с десет кратки и практични съвета как да разпознават фалшивото медийно съдържание в онлайн пространството.

Ето ги и тях:

1. Бъдете скептични към заглавията. Фалшивите новини често имат привлекателни заглавия с големи букви и удивителни знаци. Ако в заглавието има шокиращи твърдения, които звучат нереално, най-вероятно наистина са такива.

2. Вгледайте се внимателно в URL адреса. Фалшив или наподобяващ истински URL адрес може да е предупредителен знак за фалшива новина. Много сайтове за фалшиви новини копират автентични източници, като правят малки промени в URL адресите.

3. Разучете източника. Уверете се, че статията е написана от източник, на който се доверявате заради репутацията му на прецизност. Ако статията идва от непозната организация, проверете раздела „За нас“, за да научите повече.

4. Следете за необичайно форматиране. В много сайтове за фалшиви новини има правописни грешки или тромаво оформление. Четете внимателно, ако видите тези признаци.

5. Вземете под внимание снимките. Фалшивите новини често съдържат манипулирани изображения или видеоклипове. Понякога е възможно снимката да е автентична, но да е извадена от контекста. Можете да потърсите в интернет изображението, за да се убедите откъде идва.

6. Проверете датите. Фалшивите новини може да съдържат хронология, в която няма логика, или дати на събития, които са били изменени.

7. Проверете доказателствата. Проверете източниците на автора, за да се уверите, че са точни. Липсата на доказателства или позоваването на неназовани експерти може да е признак за фалшива новина.

8. Прегледайте други новинарски източници. Ако няма друг източник, който да предава същата новина, това може да е признак, че тя е фалшива.

9. Шега ли е новината? Понякога е трудно фалшивата новина да бъде разграничена от сатирата и хумора. Проверете дали източникът е известен с публикуването на пародийно съдържание и дали детайлите и тонът на статията предполагат, че е създадена само за забавление.

10. Някои статии са умишлено фалшиви. Бъдете критични спрямо новините, които четете, и споделяйте        само статии, за които сте сигурни, че са достоверни.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X