Интернет

Предстои дискусия на тема умен град на ICT Media

Computer World

На 22 май от 10:30 ч. ще се проведе уебинар, насочен към обширната тема на умния град. Онлайн разговорът се организира от ICT Media с подкрепата на Vivacom. Стратегиите за интелигентния град, отворените данни като фактор за развитие на услугите в него, многостранната роля на видеонаблюдението за различните области като охрана, превенция на престъпността, оптимизация на трафика ще са сред основните теми. Участието в уебинара е безплатно. За информация и регистрация, посетете сайта на дискусията.

Официалните гости на онлайн разговора ще бъдат: инж. Лъчезар Росенов, председател на УС на Фондация за реформа в местното самоуправление (ФРМС) и бивш кмет на Добрич от 1995 до 2003 г., Илия Левков, председател на УС на НБО Индустриален клъстeр „Електромобили“, Михаил-Ернесто Михайлов, консултант IoT приложения за Smart City, Борислав Кръстев, директор на Общинско предприятие „Организация и контрол на транспорта“ в град Пловдив, и Радосвета Калчева, старши мениджър бизнес развитие във Vivacom.

Концепцията за интелигентния град е свързана преди всичко с умно и споделено използване на съвременните ИКТ технологии, с чиято помощ се поощряват, разработват, внедряват и рекламират устойчиви практики, решаващa част от увеличаващите се предизвикателства в градовете. Самите градове ще стават все по-големи, като урбанизацията вече e достигнала огромни мащаби – 54% от населението в света живее в градове, а през 2050 г. този дял ще достигне 66%, съчетан с прираста на населението с поне ще 2,5 млрд. души. Бурното развитие води до сериозни екологични, социални и икономически предизвикателства, с които градовете – администрация, бизнес и гражданите, трябва да се справят съвместно и с общи усилия.

Гражданите са ангажирани в екосистемите на умния град по най-различни начини, използвайки своите смартфони, а скоро своите свързани автомобили и домове. Комбинацията от тези устройства и данни с физическата инфраструктура на града и предоставяните услуги може да създаде по-устойчиви бизнес модели, носещи полза на всички страни. Подобренията обхващат както снабдяването с електроенергия и вода, така и оптимизирано събиране на отпадъците, намаляване на задръстванията, подобряване на качеството на въздуха, намаляване на престъпленията, на пътните нарушения и в крайна сметка до много по-добро качество на живот.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X