Интернет

Нови 15,8 млн. SIM карти са активирани в Европа през 2017 г.

Владимир Владков

Общият брой на SIM картите в Европа е нараснал с 15,8 милиона през 2017 г., като е отчетено най-голямото годишно увеличение на М2М картите за последните 5 години – с 21,7 милиона повече показват данните на GlobalData. Според анализаторите, този ръст частично се компенсира от продължаващия спад на абонаментите в Централна и Източна Европа, главно заради спада на „двойните“ SIM карти.

В резултат общият ръст за 2017 г. в Европа е по-бавен от този през предишните години – плюс 18,5 млн. абонаменти през 2016 г. и плюс 27 милиона през предишната, 2015 г.

В Западна Европа броят на SIM картите е нараснал със 17,3 милиона, от които 15,2 милиона са M2M карти, докато пазарът на мобилни телефони се е увеличил с 1,5 милиона, а свързаните устройства за данни (таблети, бисквитки, мобилни рутери) са със 700 хиляди повече спрямо 2016 г.

 

Данни на GlobalData за броя на SIM картите е Европа

Във Франция и Италия са задействани най-много нови М2М карти през 2017 г., съответно 3,3 милиона и 3,9 милиона, но и в другите страни от Западна Европа се отчита засилен растеж. В Централна и Източна Европа ръстът на M2M картите с 6,6 милиона не бе достатъчен да компенсира спада на абонатите с мобилни телефони със 7,5 милиона, обяснява Стефани Чар, технологичен анализатор в GlobalData. – Спадът е най-големият, което важи и за най-големите пазари в региона – Полша, Русия и Украйна“, добавя тя.

Миграцията към SIM карти, свързани с абонаментен договор, продължава с пълна сила през 2017 г., като те са нараснали общо с 9,7 млн. (без картите, използвани за M2M и IoT приложения). Предплатените карти са намалели с 15,7 милиона, като делът им от общия брой мобилни абонаменти е намалял със 7 процентни пункта до 51%. Все още има големи разлики между Западна Европа (предимно абонати на договор) и Източна Европа (голяма част от картите са предплатени). Все пак делът на предплатените карти в ЦИ Европа е намалял с 1,3 процентни пункта за последните 5 г., ако изключим М2М картите.

„Употребата на данните в региона расте много бързо, коментира Чар. - Средно на месец използваният обем от данни в Западна Европа скача почти 5 пъти за последните 5 години до 2,2 GB на месец през 2017 г. В Източна Европа увеличението е над 3 пъти, като всеки месец потребителите използват по 3,1 GB. В Западна Европа най-бързо расте мобилната употреба на данни в Австрия, Финландия и Швеция, а в Източна Европа – в Русия, като операторът Мегафон обяви много високо средно ниво на използваните мобилни данни – 6,5 GB на месец за цялата 2017“, допълва анализаторката от GlobalData.

Компанията за пазарни проучвания е създадена през 2016 г., обединявайки няколко известни анализаторски фирми като Kabel, Current Analysis, Pyramid Research, Canadean и други.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X