Интернет

Възрастните, разчитащи на БЧК, използват интернет, сочи проучване

Computer World

Близо половината от възрастните хора над 60-годишна възраст, които разчитат на помощ от Българския червен кръст (БЧК), имат компютър и използват интернет. В същото време всеки трети от тях използва електронна поща. Пенсионерите, обгрижвани от другата подобна организация - „Каритас България“ - са значително по-назад в използването на технологиите. Това сочат част от резултатите от първия етап на проучването за отношението на възрастните хора към използването на съвременните технологии и техните нужди от помощ в дома. Изследването се провежда едновременно в Австрия (от Европейската федерация на възрастните хора), в България (от Българския червен кръст и „Каритас България“), в Словения (от Университетския институт за рехабилитация) и обхваща извадка от 498 човека около и над 60-годишна възраст.

То е част от международен проект за разработване на виртуален асистент за активно стареене, който ще представлява интегрирана система от отделни модули и софтуерни приложения, изцяло съобразени с потребностите на неговите ползватели. Проектът стартира на 1 октомври 2017 г. и ще продължи три години. В международния консорциум, който работи по него, влизат 10 организации от пет европейски държави. Сред тях са водещи висши училища като Единбургския университет (Великобритания) и Залцбургския университет „Париж Лодрон” (Австрия), словенските изследователски организации Университетски институт за рехабилитация и Технологичен институт „Йозеф Стефан”, доказани технологични компании като българската ScaleFocus и немската Interactive Wear AG. Освен тях, в рамките на инициативата се включват и утвърдени неправителствени организации с богат опит в работата с възрастни хора – Българският червен кръст, „Каритас България“ и Европейската федерация на възрастните хора със седалище в Австрия. Координатор на проекта е Балканският институт по труда и социалната политика в София, който от 2001 г. насам управлява и изпълнява множество социални проекти по различни програми на ЕС и други международни донори.

Резултатите за България сочат още, че смартфоните сред възрастните хора, за които се грижат БЧК и „Каритас България“, са рядкост - те предпочитат да използват мобилни телефони от старо поколение. В следствие на това, интернет базираните приложения за комуникация като WhatsApp, Skype, Viber, Messenger също са сравнително слабо разпространени сред тях.

При анкетираните пенсионери в Словения положението е сходно с това в България. Връстниците им в Австрия обаче са значително по-добре запознати с технологиите. Почти всички запитани там използват компютър, интернет и имейл. Възрастните австрийци с компютър дори са повече от тези с телевизор. Цели 77% от пенсионерите там имат смартфони и общуват чрез интернет базирани приложения. Почти половината ползват таблет, 36% дори имат профили във Фейсбук.

Повече от половината възрастни хора, анкетирани в Австрия, България и Словения, имат самочувствието да са на „ти“ с технологиите. Дванадесет на сто се плашат от тях. Почти две трети обаче са готови да се учат, за да са в крак с времето. Цели 39% от изследваните твърдят, че усвояват новостите с лекота.

Очаквано, по-отворени за съвременните технологии са най-младите сред възрастните хора – тези под 65 г. Значителен е делът на пенсионерите между 66 и 70 г., които ползват компютър – почти 74%. Повече от половината от над 70-годишните също работят с компютър. Почти толкова хора използват интернет и имейл. Почти всеки пети от тях обаче не знае какво е смарт часовник.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X