Интернет

Теленор: Нашата 4.5G мрежа покрива 45 града в България

Владимир Владков

45 града, включително зимни и летни курорти, покрива към момента 4.5G мрежата на Теленор у нас, като клетки, базирани на технологията LTE Advanced, са налични в още 87 населени места у нас, съобщиха от мобилния оператор. От компанията обясняват, че след стартирането на 4G мрежата си през декември 2015 г. инвестира в нейното развитие, включително увеличаване на покритието и на капацитета й.

Именно с тази цел през 2016 г. в част от базовите станции е приложена технологията за обединяване на носещи честоти (Carrier Aggregation), като са обединени налични честотни ресурси в обхватите 1800MHz и 2100 MHz. “Предложихме тази технология на клиенти във Враца, Ловеч, Велико Търново и Пазарджик, както и в най-посещаваните български зимни курорти“, коментират от Теленор.

През миналата година 4.5G мрежата на компанията е обхванала и други населени места като Хасково, Плевен, Кърджали, Сливен, както и някои от летните курорти. „В края на 2017 г. 4.5G мрежата на Теленор вече бе налична и в София, Пловдив, Варна и Бургас“, допълват от оператора, но не уточняват каква максимална скорост предоставят тези базови станции. На сайта на компанията пише, че максималната скорост към клиента (download) през LTE мрежа е до 100 Mbps, а в обратна посока – до 38 Mbps.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X