Интернет

Няколко европейски страни сключиха споразумения за трансгранични 5G коридори

Владимир Владков

Няколко европейски страни са подписвали споразумения за създаването на трансгранични 5G коридори за свързано и автономно шофиране, като този ход е част от стремежа за изграждането на „по-добра среда за тестване и разгръщане на 5G технологиите“.

В свое изявление Европейската комисия обяви подписването на нови партньорства по време на събитието „Цифров ден 2018“ на 10 април в Брюксел, като те ще бъдат базирани на споразуменията от 2017 г. между 27 страни членки за провеждането на трансгранични 5G тестове.

Най-новото споразумение е между Испания и Португалия, които ще създадат два съвместни коридора между Виго и Порто, както и между Мерида и Евора. Тези коридори ще дадат възможност за трансгранично тестване на автономно шофиране. Същевременно България, Гърция и Сърбия работят заедно за осигуряването на коридор между София, Солун и Белград.

Италия и автономната провинция Тирол, Южен Тирол (Болцано)-Трентино потвърдиха намерението си да си сътрудничат с други заинтересовани страни членки за изграждането на 5G коридор по магистралата Бренер.

Паневропейската мрежа от 5G коридори ще обхване стотици километри магистрали, като тестовете ще се провеждат до онзи етап, в който „колата ще може да се управлява самостоятелно, но с наличието на шофьор при някои условия“, заявиха от ЕК.

Подобни инициативи вече се организират и от други страни в ЕС. Франция, Германия и Люксембург обявиха съвместен коридор, както и Норвегия, Финландия и Швеция. Според Еврокомисията изграждането на 5G коридори ще превърне Европа „в най-голямата експериментална зона за разгръщане на 5G технологии“, като това ще подкрепи усилията за решаване на предизвикателствата, свързани със сигурността, неприкосновеността на личните данни и управлението на данните.

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип заяви в речта си, че очаква през следващите седмици страните от ЕС да съгласуват нова политика за телекомите, която да помогне за реализирането на 5G на практика.

На събитието в Брюксел бе приета и декларация между 25 европейски страни (вкл. България) за сътрудничество в областта на разработката на изкуствения интелект. Това споразумение предвижда страните да работят съвместно за решаване на важните проблеми в тази област, за да се гарантира конкурентоспособността на Европа, без да се заобикалят въпросите, повдигнати от употребата на тази технология в икономическата, социалната и правната сфера.

Освен това Европейската комисия и Европейският инвестиционен фонд стартираха паневропейската програма за рискови капитали (VentureEU), чиято цел е да подпомогне инвестициите в „иновативни стартиращи фирми и разрастване на вече създадените европейски иновативни компании“. Целта на програмата е фондът да набере общо 2,1 млрд. евро публични и частни инвестиции.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X