Интернет

ЕК отвори за регистрация портала на инициативата WiFi4EU

Владимир Владков

На 20 март Европейската комисия стартира уеб портала WiFi4EU и покани общините от страните от ЕС да се регистрират в него преди същинския конкурс за проекти, който трябва да се проведе в средата на май.

Сто и тридесет български общини се регистрираха онлайн още през първия ден от пускането на портала WiFi4EU за финансиране на проекти за безплатен безжичен интернет на обществени места. Към 8 часа на 21 март България се нарежда на първо място в региона и на четвърто място в Европейския съюз по брой регистрирали се общини.

Програмата WiFi4EU предлага ваучери на стойност €15 000 на общини, които решат да изградят безжични точки за достъп на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади. Общините имат право да използват ваучерите за покупка и инсталиране на WiFi оборудване (безжични точки за достъп), но разходите за поддръжка на самата мрежа остават се поемат от общината.

„Отваряйки портала WiFi4EU, правим конкретна стъпка за подпомагане на общините, които искат да предоставят безплатен WiFi, заяви вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за единния цифров пазар. - Същевременно силно препоръчвам на Европейския парламент и на Съвета (на министрите) да продължат работата по предложения „Телеком кодекс“, за да се осигури високоскоростна свързаност в целия ЕС. Това включва общоевропейска координация по отношение на радиочестотния спектър и стимулиране на инвестициите във мрежи с много голям капацитет, от каквито Европа се нуждае“, допълни Ансип.

Както бе предвидено общо 120 млн. евро са предвидени в бюджета на ЕС за финансиране на оборудването за безплатни безжични услуги в до 8000 общини от страните от ЕС плюс Норвегия и Исландия.

Еврокомисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел коментира, че „инициативата WiFi4EU ще даде на хиляди европейци свободен достъп до интернет в обществени пространства в целия Европейски съюз. Благодарение на програмата WiFi4EU местните общности ще имат възможност да предоставят свързаност на гражданите, така че те да се възползват в пълна степен от безкрайните възможности за цифровизация. Това е конкретна стъпка към реализирането на единния цифров пазар“, допълни тя.

Регистрирането на портала www.WiFi4EU.eu вече започна. До средата на май 2018 г., когато ще се проведе първия конкурс, общините могат да подават своите предложения, като при този първи конкурс ще бъдат раздадени 1000 ваучера WiFi4EU, всеки на стойност €15 000. Ваучерите ще бъдат разпределени на принципа „първи кандидатствал, първи получил“. За да осигури балансирано в географско отношение разпределение на ваучерите, ЕК ще обяви 1000 общини, които ще получат финансиране в първия конкурс, а всяка участваща страна ще получи поне по 15 ваучера.

Мрежите, финансирани по този механизъм, трябва да са безплатни за потребителите, да не включват реклами и да не изискват събиране на лични данни. Средства чрез ваучерите ще бъдат давани само на мрежи, които не дублират съществуващи безплатни частни или публични предложения за безжичен интернет със същото качество.

През следващите 2 години ще бъдат проведени още 4 конкурса за WiFi4EU.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X