Интернет

Стартира кампания срещу новото европейско законодателство за авторските права

Computer World

Иван Гайдаров

Член 13 от Директивата за авторско право в цифровия единен пазар, която се очаква да бъде приета по време на българското председателство на Съвета на ЕС, е заплаха за свободния интернет и начина, по който потребителите използват мрежата, превръщайки ги отново в обикновени консуматори на съдържание. За това алармираха при представянето на кампанията “Спри робополицията” нейните организатори от сдружение “Цифрова република”. В пресконференцията взеха участие представители на различни обществени сфери, като всички бяха категорични, че нужда от осъвременяване на регулациите, свързани със защитата на авторското право, трябва да има. Начинът, по който ЕК подхожда към проблема обаче, по-скоро би подпомогнал интернет монополистите за сметка на по-малките участници на пазара и би довел до завръщането на цензурата на територията на Европа.

Директивата цели да премахне различията в националните законодателства по отношение на авторското право, като по този начин подпомогне развитието на единен цифров пазар в рамките на ЕС. Тя е насочена към подобряване на изходните позиции на европейските творци при преговори с интернет гиганти като Facebook и Google. Редом с това обаче документът съдържа и някои разпоредби, които скандализираха част от европейското общество.

Една от тях се съдържа в Член 13, според който отговорността за публикуваното от потребителите съдържание се прехвърля върху самите платформи, като те се задължават да въведат автоматични алгоритми, които да го филтрират, още преди то да бъде качено в мрежата. Това би било диаметрална промяна на действащата в момента правна рамка, според която доставчиците на услуги в интернет в общия случай не отговарят за законосъобразността на съдържанието, с което боравят, и са освободени от задължението да провеждат общ контрол върху него с цел да се гарантира справедлив и равнопоставен достъп и защита от различните форми на цензура.

Когато излезе първоначалното предложение на ЕК, очакванията както на академичната общност, така и на неправителствения сектор, бяха много голем. За съжаление окончателните текстове са плахи по отношение на заявените цели. За сметка на това се появиха няколко спорни разпоредби, които биха могли да променят генерално отношенията между участниците в дигиталния пазар. Такъв е Член 13, който преурежда отговорността на онлайн посредниците. С новата разпоредба се цели доставчиците на интернет услуги да бъдат принудени проактивно да следят за правни нарушения в съдържанието, което администрират. В случай, че е допуснато неправомерно публикуване на авторски материал, те ще отговарят директно за незаконосъобразно разпространение”, обясни адв. Ана Лазарова от сдружение “Дигитална република” и призова страната ни като председател на Съвета на ЕС да провокира промяна в спорните глави от директивата.

Какъв е проблемът?

По думите на адв. Лазарова разпоредбата е инициирана от големите издатели, най-вече в музикалната индустрия, и е насочена към регулирането на техните отношения с най-масовите платформи за видео споделяне, което е разбираемо и нужно.

Разпоредбата обаче е проблематична от гледна точка на това, че може да засегне непропорционално и негативно всички други участници на дигиталния пазар, правната сигурност, правото на изразяване и това на достъп до информация. Има и много експерти, които споделят опасенията си, че тя ще се отрази и на правото на стопанска инициатива, доколкото се налагат много тежки задължения върху бизнеса, предлагащ онлайн услуги. Коренната промяна в начина, по който функционират доставчиците, би променил изцяло и начина, по който функционира интернет, а не на последно място и възможностите на потребителите при използване на мрежата”, коментира адв. Лазарова.

По думите ѝ новите правила ще принудят интернет платформите да налагат възможно най-строг контрол на съдържанието, което минава през тях, и, съответно, на практика да налагат частна цензура върху комуникацията между хората.

Това би превърнало потребителите от активни участници в интернет в пасивни консуматори на съдържание и би ограничило възможността хората да споделят, доколкото платформите ще бъдат задължени предварително да филтрират това съдържание и да не допускат потенциални нарушения. Тази политика би засегнала както потребителите, така и професионалните творци, защото те до голяма степен разчитат на интернет, а и в днешно време ролите до голяма степен се преплитат”, категорична е тя.

От сдружение “Дигитална република” са притеснени главно от факта, че има редица случаи, в които споделянето на чуждо авторско съдържание е абсолютно правомерно, а филтриращите алгоритми трудно биха могли да хванат различните нюанси в законодателството.

От друга страна, както потребителите, така и творците използват чуждо съдържание при ремикси и производни произведения, като за това се заплаща чрез лиценз. Във всички тези случаи става дума за правомерно използване на чуждо съдържание. А сега, когато една платформа е задължена да филтрира целия поток, автоматичният алгоритъм няма как направи разлика между правомерно и неправомерно използване на съдържание. И тъй като платформите ще бъдат заставени да отговарят директно за съдържанието в тях, те ще бъдат окуражени да налагат максимални ограничения”, предупреждават от сдружението.

 Примери за възможни грешки на алгоритмите и към днешна дата не липсват.

Ако наредбата бъде приета в този ѝ вариант, потребителите не биха могли да споделят в интернет запис от караоке вечер с приятели, нито пък клипчета на децата си, които танцуват на популярна музика. Една рекламна агенция например, която е създала клип, купувайки определени елементи съвсем законно, също може да стане жертва на това законодателство. Случвало се е образователно съдържание да бъде сваляно, защото съдържа примери от конкретни произведения. Опасяваме се, че подобни механизми биха довели до широкомащабна цензура и прилагане на презумпцията “Виновен до доказване на противното”, която ще третира всички потребители като нарушители”, категорична е адв. Ана Лазарова.

Димитър Димитров, предстваител на Уикимедия - световно движение за проекти за свободно знание, стоящо зад платформата Уикипедия – от своя страна изрази опасения, че подобна политика би ограничила достъпа до знание на много хора, което е недопустимо.

За нас това е проблем, защото Уикипедия стана най-големият източник на човешко познание в света, единствено защото потребителите имаха възможност свободно и без да бъдат цензурирани да допринасят за този проект. Сега, ако тази директива бъде приета, и ние сме подсъдими за всичко, което се публикува на нашата платформа, трябва да променим коренно начина, по който функционира платформата и редакционния процес, което ще разруши цялата идея”, смята Димитров. Той обърна внимание, че в глобален мащаб подобни изисквания са имали единствено правителствата на Китай и Иран и предупреди: “Това е една инфраструктура за цензура, която, веднъж въведена, може да се ползва от всяко правителство и за други цели. Затова ние подкрепяме да има Член 13, но не и това той да включва задължението за автоматични филтри”.

Член 13 и бизнесът

Александър Петров, издател и един от създателите на платформата “Фото форум”, също е обезпокоен от възможните последствия от приемането на Директивата за авторско право в цифровия единен пазар.

Издавайки печатни продукти, ние разчитаме много на интернет за популяризирането им. Подобни филтри биха променили коренно начина, по който работим. За голяма част от съдържанието, което издаваме, ние заплащаме на творци, писатели, художници от различни сайтове. Такъв тип изображения няма как да са обект на подобни филтри, защото те няма как да проверят и отчетат нашите договори. Просто ще бъдем филтрирани и няма да можем да стигаме до потребителите. Това, от една страна, ще повлияе негативно на нашия бизнес, а от друга – ще лиши хората от възможност да се информират”, категоричен е той.

По думите му, ако бъде приета в този ѝ вид, директивата ще вмени на компаниите неприсъщи за тях задължения едновременно на полицаи и съдии, като ги принуди да блокират съдържание, без преди това да имат достатъчно информация дали то наистина подлежи на санкция.

Член 13 е още една допълнителна тежест върху бизнеса, защото той ще бъде заставен да прави нещо, което е теоритично невъзможно. Такива филтри няма как да се реализират във всички креативни индустрии. Съответно, малкият и средният бизнес, различни стартъпи ще бъдат жестоко ударени и отново ще се даде предимство на големите компании, защото те ще са тези, които първи ще успеят да отговорят на изискванията. Подобна тежест би била абсолютно непосилна за по-малките или тепърва прохождащите играчи на пазара”, предупреди и Жюстин Томс от дигитална агенция ABC Design&Communication

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X